Rome Termini – het centrale station van Rome

Rome’s centrale station en belangrijkste openbaar vervoersknooppunt van de stad is Roma Termini. Vanaf hier kun je met de bus, tram of metro naar om het even welke bestemming in Rome of elders in Italië.

Goedkope B&B’s dichtbij Roma Termini

Ons eigen Rome hostel Chaplin Bed and Breakfast ligt op slechts 2 minuten loopafstand vanaf Termini terwijl  B&B Little Italy Rome minder dan 10 minuten te voet verwijderd is, wat erg handig is voor toeristen die erg laat in de stad aankomen of erg vroeg weer vertrekken.

Openingstijden Roma Termini

Het centrale station van Rome gaat om 00.40 uur ‘s nachts dicht (tenzij er treinen zijn die met vertraging binnenkomen) en om 04.00 uur ’s ochtends weer open. Treinen die midden in de nacht in Rome aankomen stoppen in het tweede station van de stad, Tiburtina.

Toeristen Informatie

Na de privatizering van de spoorwegen is het VVV op het centrale station van Rome steeds verder van het belangrijkste gedeelte van Rome Termini weg geplaatst, aangezien er geen geld valt te verdienen met het verstrekken van informatie. Op het moment is het informatiekantoor in de hal die parallel aan spoor 24 loopt. Hier kunt U behalve de Roma Pass, een speciale toeristenkaart voor het openbaar vervoer en de musea van de stad, allerlei flodertjes krijgen. Gratis stadsplattegronden worden niet meer verstrekt.

Hotel Reservering Termini

Het VVV mag geen hotelreserveringen voor U verzorgen. Indien U geen hotel of bed and breakfast geboekt heeft voordat U in Roma aankomt kunt U naar het Rome Hotel Reservation kantoor in dezelfde hal. Hoewel veel minder dan vroeger het geval was, lopen er nog steeds wat mensen rond het station met “hotel information” badges. Dit zijn meestal de eigenaars van de hotels, hostels of bed and breakfasts die ze aanbevelen of mensen die commissie werken voor een bepaald aantal hotels.

Praktische Informatie Roma Termini

Het centrale nummer van Rome Termini is (+39) 064775 en is bereikbaar van 07.00 tot 19.00 uur. Er is een politiebureau (polizia) naast spoor 1. (U dient enkele honderden meters langs dit spoor te lopen). Dit is waar U heen moet in om aangifte te doen indien U bestolen bent). De carabinieri hebben een kantoor bij het begin van spoor 16.

Treininformatie en ticket offices

Er is een klein informatiekantoor bij het begin van spoor 6. U kunt echter het beste via de Trenitalia website al vantevoren proberen de informatie te krijgen die U nodig heeft, want de rijen zijn vaak immens. Het kaartenkantoor (biglietteria) is in een tweede, kleinere hal die tussen de centrale hal en het grote busplein van Rome Termini, Piazza Cinquecento, ligt. Om tijd te besparen kunt U ook de automaten gebruiken die bij de meeste uitgangen staan. Voor kleinere afstanden kunt U de zogeheten chilometrico kaartjes kopen bij tabakswinkels en tijdschriftenkiosken. Dit geldt ook voor de kaartjes voor de Leonardo Express van en naar het vliegveld Fiumicino. Vergeet niet de kaartjes vooraf te stempelen in de kleine gele automaten aan het begin van ieder spoor.

Bagagedepot

Er zijn geen bagagekluizen op Termini maar er is wel een bagagedepot bij spoor 24, één verdieping beneden de begane grond. De rijen zijn hier vaak erg lang, zowel wanneer U de bagage inlevert, als wanneer U Uw koffers weer op komt halen.

Postkantoor

Er is een postkantoor in Termini. Het ligt langs spoor 1, maar de ingang aan de kant van het spoor is altijd afgesloten, dus U moet eerst naar buiten en dan vanaf de Via Marsala zelf naar binnen. (NB: U kunt heel erg veel tijd besparen door Uw postzegels in tabakswinkels te kopen.)

Autoverhuur

De belangrijkste autoverhuurbedrijven hebben hun kantoren eveneens naast spoor 24 in Roma Termini. Vanaf de centrale hal loopt U langs spoor 24 en gaat om het even welke deur aan Uw rechterhand binnen. Loop langs  het VVV en de reisbureau’s tot U de autoverhuurbedrijven aan Uw rechterhand vindt. Wanneer het er niet druk is kunt U ze het beste allemaal even proberen, want dan is er ruimte om te onderhandelen ove de prijs.

Wachtkamer

Er is een kleine wachtkamer naast spoor 1. De Club EuroStar reizigers hebben een eigen luxueuze wachtkamer, aan het begin van spoor 4 (waar vroeger het VVV was).

Geld

Er zijn geldautomaten bij de uitgangen naar Via Marsala en Via Giolitti en ook in de hal/winkelcentrum die onder Rome Termini ligt. U kunt het beste vóór het weekend al pinnen aangezien de automaten vaak leegraken op vrijdag- of zaterdag en pas maandag weer bijgevuld worden.

Supermarkt

Er is een grote (en dure) supermarkt (Conad) beneden de centrale hal bij de Via Marsala-uitgang. Naast spoor 1 ook een kleinere, maar iets goedkopere supermarkt (DeSpar).

Sporen

De meeste treinen komen aan en vertrekken vanaf spoor 1 tot 24. De trein die Rome verbindt met de Leonardo Da Vinci (of Fiumicino) luchthaven gaat altijd vanaf spoor 24. De meeste treinen die binnen de grenzen van de provincie Lazio blijven, vertrekken van spoor 25 tot en met 28. Eigenlijk is dit een klein stationnetje binnen het grote station Termini, Laziali geheten. Om hier te komen moet U helemaal langs spoor 24 lopen (het is het handigst één verdieping naar beneden te gaan zodat U de roltrappen kunt gebruiken. De belangrijkste trein die vanaf hier vertrekt is de trein naar Civitavecchia, waar de cruise ships aankomen en vertrekken.

Het Busplein Piazza Cinquecento

Piazza Cinquecento (of Piazza Cedera, zoals oudere Romeinen het noemen),is het grote busplein vóór Rome Termini. Midden op het plein vind U het kantoor voor businformatie. De employees hier worden over het algemeen verkozen op basis van onvriendelijkheid, dus het is beter Uw informatie vooraf elders te verkrijgen. Koop de kaartjes voor de bus voordat U instapt bij tabakswinkels of tijdschriftenkiosken. Op het moment is het er nogal chaotisch, aangezien er werkzaamheden plaatsvinden i.v.m. de derde metro lijn C.

Bussen naar Ciampino

Via Marsala is de straat die langs de noordzijde van Rome Termini loopt. De Terravision (net rechts van de uitgang) and SIT Shuttle bussen naar Ciampino  (iets verder weg, linksaf de Via Marsala in, rechts bij het stoplicht tot U bij het Piazza dell’Indipendenza komt) bussen van en naar Ciampino Airport hebben er hun eindhaltes. Ook Schiaffini/Co.Tra.L verzorgt een verbinding naar Ciampino, maar de halte is aan de andere kant van het station, in de Via Giolitti.

Taxistandplaats Termini

De grootste taxistandplaats ziet U links voor U wanneer U vanuit het station het Piazza Cinquecento oploopt. Er is een kleinere standplaats links van de Via Marsala uitgang. Een derde, nog kleinere standplaats bevindt zich bij de uitgang naar Via Giolitti ter hoogte van spoor 28. Het is, sinds de trein vanaf Rome Fiumicino niet meer op spoor 28 aankomt, echter bijna onmogelijk hier nog een taxi te vinden. De mensen die U aanspreken wanneer U het station uitloopt en “taxi?” roepen terwijl ze met hun sleutelbossen schudden zijn illegale taxichauffeurs en U kunt hen het beste maar negeren.

Waarom heet het centrale station van Rome “Termini”?

De naam Termini heeft i.t.t. wat veel mensen denken niets te maken met woorden als terminus of terminal. Het centrale station van Rome dankt zijn naam aan de Terme Diocleziane die tegenover het Piazza dei Cinquecento liggen. De officiële naam, vanaf 23 December, 2006, is overigens: Stazione Termini – Giovanno Paolo II (genoemd naar de Paus uit Polen).

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rome openbaar vervoer en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.