Capitolijnse Musea in Rome

Deze Rome informatie blog is geschreven voor de Belgische en Nederlandse gasten van Bed and Breakfast Chaplin Hostel Rome en B&B Little Italy.

B&B Chaplin Hostel RomeLittle Italy Bed and Breakfast

De Capitolijnse Musea zijn het oudste nationale museum ter wereld en bevinden zich op het Campidoglio (Kapitool) in Rome. De verzameling is verspreid over verschillende gebouwen aan dit plein. In Oktober 2013, na een lange periode van restauratie, is de Sala dei Filosofi (de Zaal van de Filosofen) opnieuw geopend voor het publiek. De huidige tentoonstelling (tot 10 Oktober 2015) is gewijd aan “Het Tijdperk van de Angst”.

NB: Deze site wordt langzaam verplaatst naar een nieuw adres. Bezoek onze nieuwe site voor Capitolijnse Musea updates.


Geschiedenis Capitolijnse Musea

De Capitolijnse Musea, die het oudste nationale museum ter wereld vormen, zijn begonnen door Paus Sixtus IV toen hij het volk van de stad Rome de bronzen beelden van de Lateraan schonk in 1471.

Deze beeldhouwwerken (de wolvin, het Spinario, de Camillo en het enorme hoofd van Keizer Constantinus met de hand en de wereldbol) stonden als eersten op de façade en op de binnenplaats van het Palazzo dei Conservatori. Later werden steeds meer werken, grotendeels afkomstig uit opgravingen, aan de collectie toegevoegd.

In 1566 gaf Paul Pius V, die alle afbeeldingen van heidense idolen wilde laten verwijderen uit het Vatikaan, in één keer 140 beeldhouwwerken aan het Campidoglio, waardoor het museum, dat eerst enkel historische afbeeldingen herbergde, opeens een enorme collectie klassieke beeldhouwkunst rijker was.

In 1654, als onderdeel van Michelangelo’s reconstructie van het gehele plein, werd het Palazzo Nuovo gebouwd, waar verscheidene beeldhouwwerken naar verplaatst werden.

In 1734 vond de inauguratie van de Capitolijnse Musea plaats door Paus Clement XII. Steeds meer werken werden aan de collectie toegevoegd, vooral na opgravingen in 1870 toen er nieuwe districten aan de stad Rome toegevoegd werden.

De Capitolijnse Pinacotheek werd voor het publiek geopend in 1999 en biedt een chronologische tour met schilderijen vanaf de late Middeleeuwen tot het begin van de achttiende eeuw.


Weetjes

  • Men kan door middel van een tunnel onder het plein het Tabularium bereiken vanuit het Palazzo Nuovo. Het Tabularium is het oude publieke archief van Rome dat over het Romeinse Forum uitkijkt.

Praktische Informatie

Openingstijden: Dinsdag-Zondag: 9,00 tot 20,00 uur. Na 19,00 uur worden geen nieuwe bezoekers toegelaten.
Gesloten: Maandag; 24, 25 en 31 December; 1 Januari; 1 Mei.
Toegangsprijs: 12 Euro (10 Euro met korting) voor de Capitolijnse Musea + expositie. Er is ook een combi-kaartje voor Capitolijnse Musea + expositie + Centrale Montemartini dat 14 Euro (12 Euro met korting) kost. Korting wordt gegeven aan inwoners van de Europese Gemeenschap die ouder zijn dan 65 of tussen de 6 en 25 jaar oud zijn. Met de RomaPass heeft men ook recht op een korting.
Telefoon: +39 060608. Dit is het informatienummer van de stad Rome.
Adres: Piazza del Campidoglio 1 – 00186 Roma (Distrikt: Campitelli).
Openbaar vervoer: Bus: 40, 64, H.

Hoogtepunten

  • Het beroemde beeld van Romulus en Remus en de Wolvin.
  • Het origineel van het standbeeld van Marcus Aurelius op zijn paard, waarvan een kopie op het Kapitool zelf te vinden is, is in de Musea te zien.
  • De Capitolijnse Venus

Tentoonstelling

Op het moment vindt in de Capitolijnse Musea een expositie plaats die is gewijd aan “Het Tijdperk van de Angst”, een periode tussen de jaren 180 en 350 toen het Romeinse Rijk in een crisis verkeerde.


Routebeschrijving vanuit Chaplin en Little Italy

Vanuit de Chaplin Bed and Breakfast Rome neemt U vanaf Rome Termini het best bus 40E of 64 naar Piazza Venezia, terwijl U vanaf de B&B Little Italy Hostel beter door Piazza Vittorio naar de Via Giolitti kunt lopen, waar U bus 70 neemt, eveneens naar Piazza Venezia. Loop dan rechts om het monument voor Vittorio Emanuele heen en ga links de trappen op naar het Campidoglio.


Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rome museums en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s