San Pietro In Vincoli Kerk

Deze Rome informatie blog is geschreven voor de Belgische en Nederlandse gasten van Bed and Breakfast Chaplin Hostel Rome en B&B Little Italy.

B&B Chaplin Hostel RomeLittle Italy Bed and Breakfast


San Pietro in Vincoli is een basiliek, die hoewel ze op de Esquilino heuvel ligt, zich toch in de wijk Monti in Rome bevindt. Ze is vooral beroemd vanwege Michelangelo’s beroemde Mozes en vanwege het feit dat de ketenen waar Sint Pieter mee vastgehouden werd er bewaard worden.

De Basiliek van San Pietro In Vincoli (Sint Pieter in Ketens) is gebouwd op de ruïnes van door de eeuwen heen telkens opnieuw verwoest en wederom herstelde gebouwen. Het oudste van deze gebouwen, dat pas ontdekt werd in het midden van de 12e eeuw, dateert uit de derde eeuw voor Chr.In de beginjaren van de keizertijd stond er een enorme villa. Eudoxia, de echtgenote van Keizer Valentinianus III, liet in de 5e eeuw een basiliek bouwen op de ruïnes van deze villa om er de ketenen (“vincoli”) te bewaren waarmee Sint Pieter geketend was geweest in de Mamertijnse Gevangenis.

De Basiliek werd in 439 door Sixtus III ingewijd.

San Pietro In Vincoli werd verschillende keren gerestaureerd, o.a. door Keizer Adrianus en in 1503 door Paus Julius II.


Weetjes

  • De ketenen die de basiliek haar naam gegeven hebben worden onder het altaar bewaard.
  • De basiliek werd oorspronkelijk gebouwd om de door Eudoxia van Jeruzalem naar Rome gebrachte ketenen te kunnen huisvestigen. Toen deze naast de ketenen waarmee Sint Pieter in de Mamertijnse Gevangenis gehouden werden, smolten ze op mirakuleuze wijze samen.

Praktische Informatie

Openingstijden: 8,30-12,30 en 15-19 (van Oktober tot Maart 15-18).
Gesloten: Nooit.
Toegangsprijs: Gratis.
Telefoon: +39 0697844950 of 0697844952.
Adres: Piazza di San Pietro in Vincoli, 4/A (Distrikt: Monti).
Openbaar vervoer: Metro: Cavour (lijn B).

Kunstwerken in de San ietro in Vincoli Kerk

  • Het belangrijkste kunstwerk is de door Michelangelo zo levensecht gemaakte Mozes dat hij het voltooide werk zelf volgens de overlevering gevraagd zou hebben: “Waarom praat je niet?” Het maakt deel uit van een praalgraf voor Paus Julius II en had eigenlijk in de Sint Pieter terecht moeten komen. Het oorspronkelijke ontwerp van dit praalgraf was veel groter.
  • Baccio Pontelli heeft de voordeur van de basiliek ontworpen

Het adres van San Pietro In Vincoli is Piazza San Pietro In Vincoli, 4. Vanaf Bed and Breakfast Chaplin Hostel loopt U door Rome Termini. Hierna gaat U rechtsf en dan links bij de stoplichten (Via Cavour). U loopt rechtdoor tot U na de metrohalte Cavour trappen ziet aan U linkerhand. Die loopt U hijgend en kreunend op tot U op het plein bent. Vanaf Little Italy B&B Rome gaat U rechtsaf, aan het eind van de straat links, rechtsaf wanneer U bij Via Merulana komt, en dan linksaf Via Giovanni Lanza in. Aan het eind van de straat vind U de Cavour metrohalte.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rome kerken en basilieken en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s