Trevi Fontein

De Trevi Fontein is één van de top 10 bezienswaardigheden van Rome. Het is ook één van die attrakties die je eigenlijk twee keer moet zien, één keer overdag en één keer na middernacht, wanneer de menigtes vertrokken zijn en hun hotelbedden opgezocht hebben. Het is pas dan dat je echt kunt zien hoe imposant dit barokke meesterwerk wel niet is.

Deze Rome informatie blog is geschreven voor de Belgische en Nederlandse gasten van Bed and Breakfast Little Italy Hostel Rome en B&B Chaplin.

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs Trevifontein Rome

Het adres van de Trevifontein is Piazza di Trevi. Ze kan op elk moment van de dag bezichtigd worden. De dichtstbijzijnde metrohaltes zijn Barberini en Spagna. Er is uiteraard geen toegangsprijs, maar misschien is het wel aan te raden een muntje in de fontein te gooien (zie beneden).

Restauratie Trevi Fontein

In 2014 vindt een, door het modehuis Fendi gefinancieërde, restauratie van de Trevifontein plaats. Een muntje in het water gooien kan dus niet, maar vanwege de transparente afscheiding die eromheen geplaatst is zijn zowel het monument zelf, als de werkzaamheden eraan, goed te bekijken. Men verwacht dat het werk in de herfst van 2015 voltooid zal zijn.

Geschiedenis van de Trevi Fontein in Rome

Trevi Fontein

Trevi Fontein

De Fontana di Trevi (Trevi Fontein), op het Piazza di Trevi, is de grootste en meest beroemde fontein van Rome, vooral sinds Anita Ekberg er even in rondspartelde in Fellini’s “La Dolce Vita”. Ze is ongeveer 26 meter hoog en 22 breed. De fontein is ontworpen door de architect Nicola Salvi in opdracht van Paus Clemens XII.

Het is eigenlijk nogal onverwacht dat het Salvi was die de opdracht kreeg, aangezien hij zeker niet tot de meest vooraanstaande architekten van de tijd behoorde. Hij won echter de door de paus uitgeschreven competitie, waarbij hij beroemde tijdgenoten als Fernando Fuga en zijn vriend Luigi Vanvitelli versloeg. (Met Vanvitelli zou hij later samenwerken aan de Sant’Antonio dei Portoghesi Kerk en aan het Palazzo Chigi-Odescalchi.)

Salvi stierf lang voordat het werk aan de fontein af was. De eerste architekt die het werk overnam was Giovanni Paolo Pannini, die echter teveel veranderingen aanbracht in Salvi’s ontwerp en ontslagen werd, waarna de arbeid met goed gevolg tot een einde gebracht werd o.l.v. Pietro Bracci.

De naam is “Trevi” omdat er vroeger 3 straten (“tre vie”) op het plein uitkwamen.

In de tijd van het Romeinse Keizerrijk was het de gewoonte een monument te bouwen op plekken waar er een waterbron ontspoten was. Rechts bovenaan het monument is er een afbeelding van de maagd die een soldaat de weg naar deze bron gewezen had.

Het monument verbeeldt de zeegod Neptunus op een strijdwagen in de vorm van een schelp die door gevleugelde paarden naar de oceaan getrokken wordt. De paarden worden geleid door Tritons, wezens met het hoofd en de romp van een mens en de staart van een vis. Eén van de twee paarden is rustig, terwijl het andere steigert, waarmee de twee aspecten van de zee gesymbolizeerd worden. In de twee nissen links en rechts staan personificaties van Overvloed en Gezondheid.

Muntje in de Trevi Fontein

Vroeger geloofde men dat men wanneer men water uit de fontein dronk men vroeg of laat terug zou keren naar Rome. Tegenwoordig zou men waarschijnlijk niet eens meer thuis aankomen indien men dat deed, dus de legende is aangepast: gooi een muntje over Uw linkerschouder met Uw rug naar het monument en U zult uiteindelijk terugkeren naar Rome. Om hoeveel geld het gaat: In 2012 kreeg Caritas (een soort van Italiaanse versie van het Leger des Heils) meer dan een miljoen Euro om er daklozen mee te helpen.

Wegbeschrijving vanuit de B&B Chaplin en Little Italy Hostel Rome

Om de Trevi Fontein te bereiken vanuit Hostel Chaplin B&B Rome of Little Italy Bed and Breakfast neemt U de metro (lijn A) naar Barberini en loopt dan de Via del Tritone af tot U borden ziet die naar de fontein verwijzen.

Het is natuurlijk erg romantisch een hotel bij de Trevi Fontein zelf te vinden en ’s avonds of nog liever ’s nachts een korte wandeling langs het plein te maken. Pas na 12 uur, wanneer alle toeristen en bloemenverkopers weg zijn kan men de Trevi Fontein eigenlijk echt bewonderen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Fonteinen en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s