Tentoonstelling over Romeinse Triomfen bij het Colosseum

Deze Rome informatie blog over de tentoonstelling “Romeinse Triomfen” bij het Colosseum, is geschreven voor de Vlaamse en Nederlandse toeristen die logeren in de Bed and Breakfast Chaplin Hostel of de Little Italy B&B in Rome, Italië.

Romeinse Triomfen

De expositie, “Romeinse Triomfen”, die woensdag 5 Maart in het Colosseum in Rome opent, toont ongeveer 100 archeologische vondsten, in bruikleen van andere musea in Italië en elders.

De tentoonstelling verzamelt reliëfs, standbeelden, bronzen beeldjes, beschilderde vazen en munten, uit een periode die zich uitstrekt van de etruskische tot de hellenistische tijd.

Overwinningsstoeten in de Romeinse tijd

Een “triomf’, in de Romeinse tijd, werd door de Senaat als dusdanig bestempeld, wanneer tenminste vijftig duizend vijanden het loodje hadden gelegd.

Wanneer de Senaat een triomf had toegewezen mocht de overwinnende legereenheid van het Campo Marzio via het Circus Maximus en de Via Sacra naar de, nu niet meer bestaande, Tempel van Giove Massimo marcheren.

Dit gebeurde in een stricte volgorde: eerst de muzikanten, dan de wagens met de oorlogsbuit, vervolgens de te offeren dieren en de priesters, hierna de wapens der overwonnnen en de overwonnen strijders zelf gevolgd door de bijlbundeldragers die voor de zegewagen liepen. Hierop stond de overwinnaar zelf met een slaaf wiens taak het was een overwinningskrans boven het hoofd van de zegevierende strijder te houden.

De stoet werd gesloten door de officieren gevolgd door de soldaten (legioenen) die (soms schunnige) liederen zongen ter ere van de triomfator.

De tentoonstelling, “Romeinse Triomfen”, duurt tot 14 September 2008. Elders vind U informatie over de openingstijden en toegangsprijzen van het Colosseum.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Oud Nieuws en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.