Galleria Nazionale d’Arte Moderna (Rome)

De Galleria Nazionale d’Arte Moderna (oftewel GNAM) is één van de musea in wat als het Romeinse museumpark gezien kan worden, de Villa Borghese. Het heeft zowel een vaste tentoonstelling, met vooral Italiaanse 19de en 20ste eeuwse kunst, als een steeds wisselende exposities.

Deze Rome informatie blog is geschreven voor de gasten van Bed and Breakfast Chaplin Hostel Rome en van B&B Little Italy.

Tentoonstellingen

De volgende tentoonstelling zal duren van 12 Maart tot 7 Juni 2015:

  • Contemporaine Sculptuur in Keramiek in Italië: 60 artiesten, werkzaam vanaf de 50’er jaren van de vorige eeuw, hebben kunstwerken geleverd voor deze tentoonstelling .

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs GNAM

Openingstijden: Permanente tentoonstelling: 8.30 – 19.30 uur; tijdelijke tentoonstellingen: 10.30 – 19.30 uur. Gesloten: Maandag, 1 Januari, 1 Mei, 25 December. Toegangsprijs: 12 Euro; Korting: 9,50 Euro (jongeren tussen de 18 en 25 jaar oud en leraren op staatsscholen, mits afkomstig uit de Europese Gemeenschap); Het museum is gratis voor mensen ouder dan 65 of jonger dan 18. Dezen betalen wel 5 Euro voor de tijdelijke tentoonstellingen. Tickets kunnen alleen contant betaald worden. De Roma Pass is geldig. Telefoon: +39 0632298221 (voor informatie en reserveringen). Adres: Viale delle Belle Arti, 131 – 00196 Rome (Distrikt: Pinciano). Er is een speciale ingang voor gehandicapten op de Via Gramsci, 71. Openbaar vervoer: Tram: 3, 19; Bus: 88, 95, 490, 495.

Geschiedenis GNAM

De Galleria Nazionale d’Arte Moderna bestaat al sinds 1883, hoewel ze toen nog gehuisvestigd was in het Palazzo delle Esposizioni in de Via Nazionale.

De afmetingen van dit gebouw maakten het echter noodzakelijk voor iedere tijdelijke tentoonstelling de vaste expositie te ontruimen, en dus – ook omdat de Esposizione Internazionale di Roma in 1911 plaats zou vinden – werd het huidige Palazzo delle Belle Arti gebouwd.

In 1933 kwam men weer met hetzelfde probleem te zitten en werd er een vleugel aan het museum toegevoegd, die de expositieruimte in één keer verdubbelde.

Oorspronkelijk werden de nieuwe zalen overigens gebruikt voor de propaganda-tentoonstelling Mostra della Rivoluzione Fascista (Expositie van de Fascistische Revolutie).

In 1973 vond een laatste uitbreiding van de Galleria plaats, terwijl tussen 1995 en 1999 het gebouw geheel gerestaureerd en de collectie heringedeeld werd.

Weetjes

  • De architekt van zowel het oorspronkelijke gebouw als van de meer dan 20 jaar later gebouwde uitbreiding was Cesare Bazzani. De uitbreiding in 1973 stond onder leiding van Luigi Cosenza.
  • In de loop der jaren werd de kunstverzameling, vaak door donaties, steeds uitgebreid en het was hierdoor soms noodzakelijk elders in de stad een soort van satellietmuseumpjes te openen. Onder andere het Museo Mario Praz (Via Zanardelli) en het Museo Boncompagni Ludovisi (Via Boncompagni) zijn hier het resultaat van.

Top Bezienswaardigheden Galleria Nazionale d’Arte Moderna

  • De eerste zaal wordt gedomineerd door Antonio Canova’s Ercole e Lica.
  • In de Sala del Giardiniere zijn o.a. twee werken van Vincent van Gogh te zien.
  • Zaal 9 is geheel gewijd aan avant-garde kunst. Stromingen als het Kubisme, het Expressionisme en het Italiaanse Furturisme zijn hier vertegenwoordigd. De Nederlandse inbreng is van Kees van Dongen en Mondriaan.
  • De zalen 10 en 11 worden in beslag genomen door de collectie Schwarz, in 1997 aan het museum geschonken, met Marcel Duchamps en het Dadaïsme als thema.
  • De Pittura Metafisica is een vroeg 20ste eeuwse Italiaanse stroming, met als belangrijkste exponent Giorgio De Chirico (zaal 14).
  • In het tweede gedeelte van de Galleria, die gewijd is aan na-oorlogse kunst, is vooral de Sala Fontana interessant, met werken van de futurist Lucio Fontana.
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rome museums en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.