Zuil van Traianus

Dit Rome blog artikel is geschreven voor de Nederlandstalige gasten van Hostel Chaplin Bed & Breakfast Rome en B&B Little Italy.

(NB: Dit artikel wordt niet meer bijgewerkt. Bezoek onze nieuwe Rome site voor recente informatie over de Zuil van Trajanus.)

Plannen voor Zuil van Trajanus

Maurizio Anastasi, van de Rome Soprintendenza voor Archeologie, heeft, gedurende een internationale kunstontmoeting in Ferrara, plannen geopenbaard om de Zuil van Traianus te restaureren. Het gaat over één van de beroemdste monumenten van Rome, waar de oorspronkelijke kleuren van verdwenen zijn onder invloed van de wind en de zon en natuurlijk de smog in de Italiaanse hoofdstad. Het idee is om de zuil niet opnieuw met verf te bekleden, maar om de oorspronkelijke kleuren te laten herleven door het gebruik van lichtstralen.

De Zuil van Traianus is één van de bekendste en vooral, meer dan 30 meter hoog, zichtbaarste, monumenten van Rome. De gebeeldhouwde reliëfs, die het verhaal van keizer Traianus’ triomfen in Dacië (een deel van het huidige Roemenië) verbeelden, slingeren zich 23 keer rondom de zuil.

Verven met lichtstralen

De geheel van marmer vervaardigde zuil is opgericht in het jaar 113 en was oorspronkelijk, net als vele andere overblijfselen uit de Romeinse oudheid, geverfd in een veelheid van heldere kleuren.

Op de verloren gegane kleurenpracht behoort de Zuil van Traianus tot de best bewaarde kunstwerken van het antieke Rome. De stad gaat nu proberen de oorspronkelijke schoonheid van het monument terug te brengen.

Centraal monument

De zuil van Traianus is waarschijnlijk het meest centrale monument in de Eeuwige Stad. Vanuit de Via dei Fori Imperiali, waar het gelegen is, kan men gemakkelijk de hele stad bezoeken.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rome monumenten en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s