San Clemente in Rome: Een Kerk, Op Een Kerk, Op een Tempel.

De Basilica di San Clemente ligt in de vallei tussen de heuvels Celio en Esquilino, halverwege de Sint Jan van Lateranen en het Colosseum. De basiliek is vooral beroemd vanwege de Romeinse ruïnes die eronder te bezichtigen zijn.


Deze Rome informatie blog is geschreven voor de Nederlandstalige gasten van B&B Little Italy Rome en Bed and Breakfast Chaplin Hostel.

Openingstijden, Toegangsprijs en Adres San Clemente

Het officiële adres van de Basilica di San Clemente al Laterano is Via Labicana 95 maar de ingang is in de Via San Giovanni in Laterano ter hoogte van Piazza San Clemente. Telefoon: +39 067740021. Openbaar vervoer: Metro A: Manzoni; Metro B: Colosseo. Tram: 3, 8. Bus: 51, 85, 87, 117, 186, 810, N11. Toegang tot de basiliek zelf is gratis, maar voor het ondergronds gedeelte moet betaald worden (5 Euro; studenten jonger dan 26 betalen slechts 3,50 Euro, op vertoon van identificatie). De openingstijden zijn van 09.00 tot 12.30 en van 15.00 tot 18.00.

Weetjes San Clemente Basiliek Rome

Muurschildering in de San Clemente Basiliekin Rome

Alessio di Roma (fresco)

San Clemente is eigenlijk een kerk die op een 4e eeuwse kerk gebouwd is die weer bovenop een huis gebouwd is dat naast een tempel stond waar de heidense zonnegod Mithras aanbeden werd. De tempel stamt uit de 1e eeuw. Toen men de eerste versie van de kerk bouwde werd de tempel gevuld met grond zodat hij als fundering kon dienen.

Rond het jaar 1100 onderging deze eerste versie van de kerk hetzelfde lot. Ze stond op instorten en werd dus met grond en allerlei troep opgevuld, en werd zodoende op haar beurt een fundering voor de huidige San Clemente.

In de grotten beneden deze huidige basiliek zijn uitstekend bewaarde fresco’s uit de 9e tot de 11e eeuw te zien.

In het onderste gedeelte is er een altaar gewijd aan Mithras, alsmede een ruimte die als schoolklas diende. Deze ruimte raakte in de vierde eeuw in verval, nadat het Christendom de officiële godsdienst van het Romeinse Rijk was geworden.

De kerk is vooral de moeite van het bezichtigen waard vanwege de schitterende mozaïeken en de kapel ter ere van de Heilige Katarina van Alexandrië met door Masolino vervaardigde fresco’s.

Chaplin Hostel Rome Little Italy B&B

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rome kerken en basilieken en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s