Sint Jan van Lateranen Basiliek (Rome)

De Basiliek van Sint Jan van Lateranen (Basilica di San Giovanni in Laterano) is een van de vier patriarchale basilieken van Rome en is ook de kathedraal van het bisdom Rome.


Deze Rome informatie blog is geschreven voor de Nederlandstalige gasten van B&B Little Italy Rome en Bed and Breakfast Chaplin Hostel.

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs Sint Jan van Lateranen

Het adres van de Basilica di San Giovanni in Laterano is Piazza di San Giovanni in Laterano (tel. +39 06 69886493). Metro: San Giovanni. Openingstijden Basiliek: Elke dag van 07.00 tot 18.45 uur. Openingstijden Chiostro: 09.00 tot 18.00 uur. Toegangsprijs: De basiliek is gratis, toegang tot de kloostergang is 5 Euro.

Speciale Gebeurtenissen Sint Jan van Lateranen

  • Elk jaar op 9 November vindt het feest van de wijding van deze moederkerk van alle kerken plaats.

Weetjes Sint Jan van Lateranen

Rome - Sint Jan van Lateranen Basiliek - Triclinium van Paus Leo III

Triclinium van Paus Leo III

Het is de Basilica di San Giovanni in Laterano en niet, zoals men zou verwachten, de Sint Pieter die de kathedraal is van het bisdom van Rome, en dus ook de kathedraal waar de Paus op bepaalde feestdagen zelf de mis viert.

Zoals vele kerken in Rome heeft men de Sint Jan van Lateranen vaak opnieuw moeten bouwen en van de oorspronkelijke doopkapel zijn slechts fragmenten bewaard gebleven.

Oorspronkelijk is de kathedraal in het jaar 314 door Keizer Constantijn de Grote gebouwd. Dit gebeurde op land dat toebehoorde aan de Laterano familie, waar de basiliek dus haar naam aan te danken heeft.

De reden dat ze zo ver buiten het toenmalige centrum van Rome gebouwd werd is dat, hoewel de Keizer zelf een groot aanhanger van het Chrsitendom was, dat nog niet gold voor de bevolking en hij was sluw genoeg om zijn nog steeds overwegend heidense onderdanen niet voor het hoofd te willen stoten.

Zo’n 1000 jaar lang was de Sint Jan van Lateranen de residentie van de paus en de belnagrijkste Christelijke kerk. Dit veranderde toen de Paus naar Avignon verhuisde en bij zijn terugkeer zijn intrek nam in de Sint Pieter.

De huidige facade van het gebouw, met de standbeelden van Christus, Johannus de Doper en van nog enkele heiligen op het dak, stamt uit de 18e eeuw en is ontworpen door Alessandro Galilei. In 1993 werd deze facade zwaar beschadigd door een door de mafia geplaatste bom.

Bezienswaardigheden Sint Jan van Lateranen

  • Borromini ontwierp het interieur in opdracht van Innocent X en vernietigde hierbij, naar men zegt, door Giotto geschilderde fresco’s. In 1952 werden (waarschijnlijk) door Giotto geschilderde gedeelten herontdekt. Deze worden nu tentoongesteld op een zuil bij de ingang.
  • De bronzen deuren van het portaal komen oorspronkelijk uit de Curia Iulia.
  • De kloostergangen met de kronkelende dubbele zuilen stamen uit de 13e eeuw.
  • Totdat hij naar Avignon verhuisde (in 1309) was het belendende Palazzo Laterano de residentie van de Paus. Palazzo Laterano is niet toegankelijk voor toeristen.

Onder de Sint Jan van Lateranen

Zes meter onder de vloer van de basiliek zelf bevindt zich een wirwar van gangen en met mozaieken en wandschilderingen versierde muren die ooit deel uitmaakten van de bezittingen van de Laterano familie. Behalve dit gedeelte, dat uit de 1e eeuw stamt, bevinden zich hier ook de ruines van de kazerne voor de keizerlijke garde te paard, de Castro Nova Equitum. Nadat Konstantijn zijn rivaal Maxentius verslagen had, liet hij deze kazerne vernietigen (de ruiters hadden zich aan diens zijde geschaard) en de eenheid ontbinden. De muren werden gebruikt als fundamenten voor de Basiliek van Sint Jan van Lateranen.

Fotogalerij Sint Jan van Lateranen Basiliek Rome

Foto 1: Façade.
Foto 2: Schets uit 1752 van Vasi.
Foto 3: Fresco van Giotto die Paus Bonifatius VIII in het Jubeljaar 1300 verbeeldt.

Sint Jan van LateranenRome - Sint Jan van Lateranen Basiliek - Vasi - Ets uit 1752Rome - Sint Jan van Lateranen Basiliek - Giotto - Bonifatius VIII en het Jubileum in 1300


Chaplin Hostel Rome Little Italy B&B Hotels in Italië

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rome kerken en basilieken en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s