Chiesa del Gesù Kerk

De Chiesa del Gesù (oftewel “Kerk van Jezus”) is een kleine kerk in het centrum van Rome, maar wel een kleine kerk met een onuitputtelijke hoeveelheid kunstschatten. Veel van deze zijn vervaardigd door Andrea Pozzo, waaronder ook een beroemde hal waarin hij ingenieus met perspektief speelt. De officiële naam an de kerk is overigens Chiesa del Santissimo Nome di Gesù all’Argentina.

Geschiedenis

De Chiesa del Gesù is een meesterwerk uit de late Renaissance. Het was Ignatius van Loyola, de stichter van de Jezuïten-Orde, die in 1551 het oorspronkelijke idee had om de kerk wilde laten bouwen, maar toen hij 5 jaar later stierf was hetontwerp nog niet eens klaar. Uiteindelijk begon men pas in 1568 met de bouw en dankzij de invloed (en de rijkdom) van Kardinaal Alesssandro Farnese was ze in 1575 gereed.

De façade was oorspronkelijk ontworpen door de favoriete architect van de Gran Cardinale, Jacopo Barazzi da Vignola geheten, maar aangezien diens ontwerp volgens de Cardinale niet goed genoeg was, koos hij voor een ontwerp van Jacopo della Porta dat de Renaissance ideeën tot het extreme doorvoerde en en-passant de Barokke bouwstijl aankondigde.

De bouwstijl wordt gekenmerkt door de travertijnen pilaren, de spiraalvormige krullen die de bovenste verdieping als het ware omarmen en het samenspel van driehoeken en bogen die van verdieping tot verdieping springen.


Weetjes

  • Het woord “Farnesius” midden op de gevellijst die de twee verdiepingen scheidt, verwijst naar de Gran Cardinale die het allemaal mogelijk gemaakt heeft.
  • De open stijl van de kerk, één grote ruimte zonder zijbeuken, zodat er erg veel mensen inkonden, had veel volgers en kreeg zelfs bekendheid als de “typisch Jezuïtische bouwstijl”. Het ontbreken van zijbeuken was om de bezoekers van de kerk er als het ware toe te dwingen zich te concentreren op wat er bij het altaar gebeurde.

Praktische Informatie

Openingstijden: 7.00 tot 12.30 en 16.00 tot 19.45. (De kamers van Sint’Ignatius kunnen van maandag to zaterdag bezocht worden van 16.00 tot 18.00 uur en op zon- en feestdagen van 10 tot 12 uur.)
Gesloten: Nooit.
Toegangsprijs: Gratis.
Telefoon: +39 06697001.
Adres: Piazza del Gesù, Rome (Distrikt: Pigna).
Openbaar vervoer: Bus: H, 40, 64.

Waarom de Chiesa del Gesù Bezoeken

De kardinaal liet, tot zijn dood in 1589, elke hoek van de kapel beschilderen door en versieren met werk van de belangrijkste artiesten van die tijd. De plafondschildering door Giovanni Battista Gaulli (oftewel Baciccio) is later geschilderd, tussen 1672 en 1685, en diende als voorbeeld voor talrijke vergelijkbare plafondschilderingen in heel Italië.


Kunst in de Chiesa del Gesù

  • Het Hoofdaltaar van de kerk is van de hand van Antonio Sarti, terwijl het schilderij erboven, “De Besnijdenis” door Alessandro Capalti vervaardigd is.
  • Andrea Pozzo ontwierp de hal die naar de Kapellen van Sint’Ignatius voert, met een vals perspektief. Pozzo was eveneens verantwoordelijk voor de Ignazio di Loyola kapel, met een zilveren beeld van de heilige.
  • Een onbekende kunstenaar maakte de fresco “Madonna van de Straat” (Madonna della Strada).
  • Op het gewelf is een schilderij van Pomarancio, te weten “De Maagd tussen de Apostelen gedurende Pinksteren” te zien.
  • De “Aanbidding van de Heilige Drieëenheid” (L’adorazione della SS. Trinità) is een schilderij van Francesco da Ponte il Giovane op het altaar van de Cappella della SS. Trinità.
  • Het doek boven het altaar in de Cappella degli Angeli is gemaakt door Federico Zuccari.

Chaplin Hostel Rome Little Italy B&B

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rome kerken en basilieken en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.