Palazzo Altemps

Het Palazzo Altemps is de zetel van één van de vier Romeinse Musea die samen het Museo Nazionale Romano vormen. Het bevindt zich dichtbij het Piazza Navona in het centrum van de Eeuwige Stad.

Deze Rome informatie blog is geschreven voor de Nederlandstalige gasten van B&B Little Italy Rome en Bed and Breakfast Chaplin Hostel.

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs Palazzo Altemps

Het adres van het Palazzo Altemps is Piazza Sant’Apollinare 48 – Rome (tel. +39 06684851 – kassa +39 066872719). Bus: 70, 81, 87, 130F, 492, 628, N6, N7. Openingstijden en toegangsprijs: Zie de openingstijden van het Museo Nazionale Romano – Palazzo Altemps.

Weetjes Palazzo Altemps

Zoals vele Romeinse musea was het Palazzo Altemps vroeger de woonst van belangrijke nobele families en pausen (die meestal sowieso tot diezelfde families behoorden). Het is pas sinds 1997 open voor het publiek.

In het Palazzo Altemps is vooral veel klassieke skulptuur te bewonderen, waaronder de beroemde Ludovisi collectie Griekse en Romeinse beeldhouwkunst. Dit alles tegen een achtergrond van 15e en 16e eeuwse fresco’s.

Het Palazzo Altemps is in 1477 door de Hertog van Imola, Girolamo Riario (een kleinzoon van Paus Sixtus IV) gebouwd. Voorheen stonden er op de plek een aantal middeleeuwse construkties, met kleine huisjes, torens en tuinen die waarschijnlijk deel uitmaakten van een fort ter bescherming van de Tiber.

De architekten waren Melozzoda Forlì en Luca Pacioli.

Het palazzo werd in 1511 aan Kardinaal Francesco Soderini verkocht. Na de dood van Soderini (1524) kwam het in handen van Kardinaal Innocenzo Cybo en werden een aantal verbouwingen doorgevoerd (door o.a. Baldassare Peruzzi).

De volgende eigenaar was Kardinaal Marco Sittico Altemps (een zoon van de Duitse graaf Wolfgang Hohenems en de zus van Paus Pius IV, Chiara Medici. Hij kocht het gebouw in 1568 en liet ook, door Martino Longhi il Vecchio, een aantal veranderingen aanbrengen, waaronder de Belvedère aan de Piazza Sant’Apollinare zijde. (De op de koepel hiervan geplaatste geit is het symbool van de familie Altemps.)

Kunstenaars die aan deze verbouwingen meewerkten waren o.a. Giacomo Della Porta, Flaminio Ponzio, Tommaso Schiratti, Girolamo Rainaldi en Onorio Longhi.

Aan het begin van de 17e eeuw liet Hertog Giovanni Angelo Altemps de Sant’Aniceto Kapel, het Teatro Goldoni en de bibliotheek bouwen. In de Cappella di Sant’Aniceto werden de relieken van de martelaar en paus Aniceto bewaard, die in 1603 uit de Catacomben van San Callisto gehaald waren. Sant’Aniceto werd hierdoor de enige paus die in een privé-woning begraven is. De kapel is versierd door werken van o.a. Pomarancio en Ottavio Leoni.

In 1887 werd het Palazzo Altemps eigendom van de Heilige Stoel en zetel van het Pontificio Collegio Spagnolo.

In 1982 nam de Italiaanse Staat het over om er na een jaren durende restauratie een zetel van het Museo Nazionale Romano van te maken. Een aantal verzamelingen (Altemps, Ludovisi, Mattei en Del Drago Albani) werden hiervoor samengevoegd.

Chaplin Hostel Rome Little Italy B&B Hotels in Italië

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Historische Gebouwen, Rome museums en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s