Palazzo Barberini (Rome)

Het Palazzo Barberini is een historisch gebouw in Rome. De hoofdingang bevindt zich aan de Via delle Quattro Fontane en het is de zetel van de Galleria Nazionale d’Arte Antica.

Deze Rome informatie blog is geschreven voor de Nederlandstalige gasten van B&B Little Italy Rome en Bed and Breakfast Chaplin Hostel.

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs Palazzo Barberini

Het adres van Palazzo Barberini is Via delle Quattro Fontane 13, Rome (tel. +39 064824184 of 064814591). Metro: barberini (lijn A). Openingstijden: 08.30 tot 19.00 uur. Gesloten: maandag, 1 Januari, 1 Mei, 25 December. Toegangsprijs: 7 Euro. Korting: 3,50 Euro.  In geval van speciale tentoonstellingen wordt er een toeslag gevraagd. (Let op: Deze informatie geldt enkel voor de Galleria Nazionale d’Arte Antica die in het paleis zetelt. De rest van het gebouw kan enkle bij zeer speciale gelegenheden bezocht worden.)

Weetjes Palazzo Barberini (Rome)

Het Palazzo Barberini stamt uit de 17e eeuw, hoewel bij de construktie wel gebruik gemaakt werd van een al eerder bestaand gebouw, dat via een aantal verschillende eigenaars (de Cesi, de Della Rovere) in 1581 in handen van de Sforza gekomen was en een facade aan het Piazza Barberini had.

Toen de Sforza’s zonder geld kwamen te zitten (1625) verkochten ze het paleis aan de Barberini‘s, die maar meteen het hele gebied tussen de Via Quattro Fontane en de toenmalige Via Pia (nu Via XX Settembre) aanschaften.

De eerste architekt die gehuurd werd was Carlo Maderno, die er eerst een traditioneel rechthoekig paleis van wilde maken, maar dit later veranderde door er een combinatie van een pauselijk paleis (met een indrukwekkende façade aan het Piazza Barberini) en een grote villa (met de ingang aan de Via Quattro Fontane) van te maken.

Toen Maderno stierf nam Bernini het werk over, met de hulp van Borromini, die al vanaf het begin bij het projekt betrokken was geweest. Ze hielden grotendeels aan het oorspronkelijke plan vast, al was het wel Bernini die met het idee kwam van de grote salon met een plafond dat tot de tweede verdieping reikt.

De oorspronkelijke monumentale toegangspoort aan de Piazza Barberini-zijde werd afgebroken toen het Hotel Bristol gebouwd werd.

Bezienswaardigheden Palazzo Barberini (Rome)

  • Van Bernini is ook de ovalen zaal, een handelsmerk van de architekt.
  • De centrale hal wordt opgeluisterd door het door Pietro da Cortona geschilderde plafond.
  • De loggia die de twee vleugels van het gebouw verbindt is ontworpen door Bernini.
  • De grote vierkante trap die naar de belverdieping leidt is ontworpen door Bernini.
  • De elegante wenteltrap in de rechtervleugel van het paleis is van de hand van Borromini.
  • Overal in het gebouw zijn afbeeldingen van bijen te zien, het symbool van de Barberini familie.
  • Wanneer men onder het palazzo doorloopt komt vindt men rechts een symmetrisch ingerichte tuin en een mythraeum.

Hoogtepunten onder de tentoongestelde meesterwerken in het museum zijn o.a. de Fornarina van Raphael en twee Caravaggio’s (“Narcissus” en “Judith Onthoofdt Holofernes”).

Chaplin Hostel Rome Little Italy B&B

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Historische Gebouwen, Rome museums en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s