Palatijn: De Bakermat van Rome

Het Palatijn is een van de oorspronkelijke zeven heuvelen waar Rome op gebouwd is. Tegenwoordig wordt hiermee echter eestal dat gedeelte van de heuvel bedoeld waarop de keizerlijke paleizen gebouwd waren en dat samen met het Forum Romanum en het Colosseum één groot archeologisch geheel vormt.

Openingstijden, Toegangsprijs en Adres Palatijn

Het adres van het Palatino is Via Gregorio 30 – Rome. De openingstijden en toegangsprijs zijn die van het Colosseum. Let op: Het kaartje voor het Forum Romanum, het Colosseum en het Palatijn is een 3-in-1 en aangezin de rijen hier korter zijn is het beter met het Palatijn te beginnen.

Deze Rome informatie blog is geschreven voor de Nederlandstalige gasten van B&B Little Italy Rome en Bed and Breakfast Chaplin Hostel.

Weetjes Palatijn

Het Palatijn wordt gezien als de bakermat van Rome, waar het allemaal begonnen zou zijn en onder leiding van Romulus de eerste hutten gebouwd werden. Door de eeuwen heen werden hier steeds meer keizerlijke woningen gebouwd en o.a. Nero, Caligula (die hier ook, door zijn eigen bodyguards, vermoord is) en andere lieve jongetjes hadden er hun residenties.

Bezienswaardigheden Palatijn

Palatijn - Uitkijkpunt

Uitkijkpunt vanaf het Palatijn

De fresco’s in het Huis van Livia zijn uitstekend bewaard gebleven, maar voor de rest is er nog minder van de structuur van de oorspronkelijke gebouwen overgeleven dan in het Forum Romanum zelf.

De Arcate Severiane (“Bogen van Severius”) maken deel uit van de Domus Severiana en bevinden zich aan de rand van archeologische vindplaats. Ze torenen uit boven het Circus Maximus en deden deels dienst als onderbouw voor een nieuwe vleugel van het keizerlijke paleis van Severius.

Vanuit het Palatijn heeft men een schitterend uitzicht over dit Forum, om niet te spreken van het Colosseum en het Capitool.

Er is ook een museum (het Museo Palatino) aan het Palatijn verbonden.

Chaplin Hostel Rome Little Italy B&B

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rome monumenten en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Palatijn: De Bakermat van Rome

  1. Palatijn
    De opgang naar de Palatijn
    In de Oudheid werd een andere straat naar boven genomen. Huizen aan deze straat of op de Palatijn kostten een fortuin of zoals Cicero het zei ‘een paar centen.’

    ‘De straat waarlangs men de Palatijn beklom en beklimt, wordt door archeologen Clivus Palatinus genoemd, ‘ Palatijnse helling’. Cicero kocht in deze straat een huis waarvoor hij niet minder dan 3500 000 sestertiën betaalde, evenveel als 2400 handwerkslieden in een jaar verdienden. ‘Bijna de hele stad,’ zie hij, ‘ kan mijn huis zien liggen. Het kost een paar centen, maar dan heb je ook wat.’

    Geciteerd uit: Jona Lendering, ‘Stad in marmer Gids voor het antieke Rome aan de hand van tijdgenoten’, Athenaeum- Polak&Van Gennep, Amsterdam 2002 blz. 210.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s