Bezienswaardigheden in het Forum Romanum in Rome

Het Forum Romanum hoort tot de top 10 toeristische attrakties in Rome. Het was dat gedeelte van het antieke Rome, waar het politieke, commerciële en culturele centrum van de stad zich bevond.

Deze Rome informatie blog is geschreven voor de Nederlandstalige gasten van B&B Little Italy Rome en Bed and Breakfast Chaplin Hostel.

Bezienswaardigheden van het Forum Romanum

Het Forum Romanum wordt in tweeën gesneden door de oude Romeinse Via Sacra. Wanneer U eenmaal binnen bent en in de richting van de boog loopt vindt U de Curia aan Uw rechterhand. Dit was de zetel van de Romeinse Senaat en is gebouwd door Julius Caesar. De marmeren vloer stamt uit de 3e eeuw.

De triomfboog van Septimius Severus is gebouwd in 203. In deze boog zijn afbeeldingen van de overwinningen van Septimius bij oorlogen in het tegenwoordige Irak en Iran uitgehakt. Het is allemaal erg verweerd aangezien het grootste gedeelte van de boog gedurende de middeleeuwen als gevolg van overstromingen begraven werd. Het bovenste gedeelte werd door een barbier gebruikt om er zijn handel te drijven.

Links van de triomfboog bevindt zich een cylindervormig rotsblok waarin marmeren treden uitgehakt zijn. Dit was de Umbilicus Urbus en werd beschouwd als het centrum van Rome en van dus ook van het hele Romeinse Keizerrijk. De wentelende treden gingen omhoog naar de keizerlijk Rostra vanaf waar toespraken gehouden werden door wetgevers en andere sprekers.

De drie zuilen met Korintische kapitelen met nog wat overblijfselen van een architraaf erop vormen de hoek van wat vroeger de Tempel van Vespasius en Titus was. (Na hun dood werden keizers altijd tot goden verheven.)

De acht Ionische zuilen vormden de voorkant van de Tempel van Saturnus, waar ook het eerste belastingkantoor van het Romeinse Rijk gehuisvestigd was. Hier vond elk jaar op 17 December de Saturnalia plaats, een groot festival dat met kerstmis vergeleken kan worden.

Zuil van de Basilica Iulia in het Forum Romanum in RomeDe Basilica Julia is gebouwd door Julius Caesar en is ook naar hem genoemd. Ze is gebouwd op de plek waar nog eerder de Basilica Sempronia stond. Behalve een geconstrueerde centrale zuil is er erg weinig van overgebleven.

Achter de Basilica Julia bevinden zich de drie Korintische zuilen van de Dioscuri Tempel, gewijd aan de tweelingen Castor en Pollux. Ook deze drie zuilen, stammend uit de 5e eeuw v. Chr., dragen nog de overblijfselen van een architraaf.

Achter de overblijfselen van wat eens de muur was van de kleine ronde Tempel van Vesta bevindt zich het gedeeltelijk gerestaureerde Huis van de Vestaalse Maagden. Hier woonden de jonge vrouwen die de Heilige Vlam brandende hielden. Deze vrouwen werden gekozen uit de rijkere families en moesten dan 30 jaar lang als priesteres dienen. Ze verkregen hierdoor veel macht en konden bijvoorbeeld misdadigers vrij doen spreken, maar moesten in ruil er wel voor zorgen dat hun maagdelijkheid intact bleef (indien ze dit niet deden konden ze levend begraven worden). Rondom de tuinen en de meertjes met goudvissen en lelies staan standbeelden van oudere Vestaalse Maagden op pedestals.

De Basiliek van Constantijn en Maxentius was de openbare rechtzaal van Rome en een blueprint voor de kerken van de eerste Christenen. Dit is de reden dat zoveel kerken “basiliek” genoemd worden.

De tweede grote overgebleven triomfboog is de Boog van Titus (uit het jaar 81). Op een zijde van de boog wordt hier de plundering van de tempel in Jeruzalem verbeeld. Met de hier getoonde oorlog begon de verbanning van de Joden uit Judea en de Joodse diaspora door heel Europa.

Vanaf hier klimt men de heuvel op richting de ingang van het Palatijn. Men passeert onderweg de Santa Maria Antigua kerk, de oudste kerk in het Forum Romanum, die uit de 16e eeuw afkomstig is.

Chaplin Hostel Rome Little Italy B&B Hotels in Italië

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rome monumenten en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.