San Luigi dei Francesi Kerk Rome

Alles over Rome… San Luigi dei Francesi Kerk

Deze Rome informatie blog is geschreven voor de Nederlandstalige gasten van B&B Little Italy Rome en Bed and Breakfast Chaplin Hostel.

De San Luigi dei Francesi is de nationale Franse kerk in Rome. Ze is vooral bekend vanwege de drie schilderijen van de beroemde meester Caravaggio die er, in de Contarelli Kapel, te zien zijn.

Evenementen San Luigi dei Francesi Kerk

Op 30 November speelt het Ensemble “Il Sogno Barocco” muziek van A. Corelli, F. Gasparini, G. Bononcini, C. Mannelli en G.F. Händel. Het concert begint om 21.00 uur en is gratis.

Weetjes San Luigi dei Francesi Kerk

Caravaggio's "Martelaarschap van Sint Matteüs".

Detail van Caravaggio’s “Martelaarschap van Sint Matteüs”.

De kerk is in 1518 gesticht door de toenmalige kardinaal Giulio dei Medici (later Paus Clemente VII) in 1518 en in 1589 voltooid door Giacomo della Porta en Domenico Fontana.

De in de façade uitgehakte salamander was het symbool van de Franse koning François I. Ook uit de standbeelden op de façade blijkt de achtergrond van de kerk, aangezien deze Franse grootheden als Sint Louis zelf en Karel de Grote verbeelden.

De kerk, die duidelijk een barokke stijl belichaamt, is vooral beroemd vanwege drie schilderijen van Caravaggio gewijd aan Sint Matteüs en vanwege de door Domenichino gemaakte fresco’s die bekend staan als de “Geschiedenis van Sint Cecilia”.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

De drie schilderijen van Caravaggio hangen in de laatste kapel aan de linkerkant, te weten de Roeping van St. Mattheus, de St. Mattheus en de Engel en het Martelaarschap van Sint Mattheus. Deze kapel staat bekend als de Contarelli Kapel.

De brede façade uit de late Renaissance-periode kan naar alle waarschijnlijkheid worden toegeschreven aan Giacomo della Porta en wordt door lisenen verdeeld in vijf bogen, met drie portalen en twee nissen waarin zich door Lestache in 1759 vervaardigde beelden bevinden.

Het interieur bestaat uit drie beuken met aan weerszijden vijf kapellen en een rijkelijk versierd marmeren hoofdaltaar.


Praktische informatie San Luigi dei Francesi kerk

Adres: Via Santa Giovanna d’Arco 5, Rome (wijk: Sant’Eustachio)
Telefoon: +39 06688271
Openingstijden: 10.00-12.30 en 16.00-19.00 (donderdag: 10.00-12.30)
Gesloten: Donderdagmiddag.
Toegangsprijs: Kerken in Rome zijn gratis. Als men de schilderijen van Caravaggio goed wil kunnen bekijken, dient men wel te betalen om ze even goed te belichten.
Mis: Weekdagen: 19.30; Zaterdag: 12.30; Zon- en feestdagen: 10.30. (Gedurende de mis is de kerk verboden voor toeristen.)
Dit bericht werd geplaatst in Bezienswaardigheden, Rome kerken en basilieken en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s