Santa Sabina all’Aventino Kerk (Rome)

Alles over Rome… Santa Sabina all’Aventino

Deze Rome informatie blog is geschreven voor de Nederlandstalige gasten van B&B Little Italy Rome en Bed and Breakfast Chaplin Hostel.

De Santa Sabina kerk, op het Piazza Pietro d’Iliria, is het beste Romeinse voorbeeld van een paleo-christelijke kerk. Ze stamt uit het jaar 422 en men komt er nog steeds binnen door de originele houten deuren, met houtsnijdingen die scenes uit de Bijbel verbeelden, met o.a. een van de vroegste afbeeldingen van de kruisiging van Christus.

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs Santa Sabina all’Aventino Kerk

Het adres van de Chiesa di Santa Sabina all’Aventino is Piazza Pietro d’Illiria, 1 – Rome (tel. +39 +39 06579401 of 0657940600). Bus: 23, 280, 715, 716, N3, N9, N10. Openingstijden: Van 08.15 tot 12.30 en an 15.30 tot 18.00 uur. Toegnagsprijs: Gratis.

Weetjes Santa Sabina all’Aventino Kerk

Rome - Santa Sabina all'Aventino Kerk

Santa Sabina all’Aventino Kerk

De Santa Sabina all’Aventino Kerk staat op de plek waar ooit de tempel van Juno Regina was. Deze was de schutsheilige van het etruskische Veii.

Sabina was een vrouw van adellijke afkomst die in het jaar 114 de marteldood stierf nadat ze zich tot het Christendom bekeerd had.

De kerk werd gebouwd door een priester, die Illirico Pietro heette.

De façade wordt gekenmerkt door bogen die ondersteund worden door 4 marmeren en 4 granieten zuilen. De granieten zuilen zijn versierd met fragmenten van oude ruïnes, waaronder vooral grafstenen.

In 1936 is de kerk gerestaureerd . De overgebleven Korinthische zuilen zouden van de Tempel van Juno afkomstig kunnen zijn. De ramen zijn uit 9e eeuwse fragmenten bijeen gepuzzled. In de vloer van het schip is de enige overgeleven mozaieken tombe, daterend uit ongeveer 1300.

Bezienswaardigheden Santa Sabina all’Aventino Kerk

  • Rome - Santa Sabina all'Aventino Kerk (toegangspoort)De bijna perfect bewaard gebleven, van cypressen gemaakte toegangspoort stamt uit de 5e eeuw en is o.a. versierd met een van de alleroudste afbeeldingen van de kruisiging van Jezus tussen de twee dieven. De overige afbeeldingen tonen scènes uit het Oude en het Nieuwe Testament. De versieringen tussen de verschillende scènes zijn later toegevoegd.
  • Een fresco uit de 8e eeuw, die de “Madonna met Kind en Heiligen” verbeeldt.
  • Boven de bogen die de zuilen met elkaar verbinden zijn “intarsia” versieringen, die de triomfen van de Christenen op de Romeinse heidense afgoden verbeelden. (Intarsia versieringen zijn overigens meestal van hout, maar in dit geval is marmer gebruikt.)
  • De fresco “Christus, Heiligen en Apostelen” is gemaakt door Taddeo Zuccari en bevindt zich in het rechterschip.
  • De 14e eeuwse mozaieken vloertombe in het centrale schip is van Munoz de Zamora.
  • Op een kleine witte zuil aan de linkerzijde van de basiliek bevindt zich de Lapis Diabuli (“Steen van de Duivel”). Deze vrijwel ronde steen heeft klauwvormige inkepingen. Volgens de legende werd, in het jaar 1220, de Heilige Domenico vaak lastig gevallen door een duivel, die hem probeerde te verleiden. Op een dag werd deze demon zo kwaad na weer een mislukte poging dat hij een basalten rotsblok naar de heilige wierp. Hij miste zijn doel echter en de steen wordt nu in de kerk bewaard.
  • De eerste sinaasappelboom van Italië zou door San Domenico zelf in de tuin van de basiliek geplant zijn. Dit vond plaats in 1219, nadat Paus Honorius III het Santa Sabina klooster aan Domenico di Guzman en diens orde geschonken had, die er meteen het hoofdkwartier van de Domenicaner Orde van Maakten, een funktie die het nog steeds bekleedt. De boom kan door een gat aan de linkerzijde van de portiek bekeken worden.

In 2010 werd het Museo Domenicano geopend.

Chaplin Hostel Rome Little Italy B&B

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rome kerken en basilieken en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s