Sant’Onofrio al Gianicolo Kerk (Rome)

De Sant’Onofrio al Gianicolo Kerk bevindt zich in de wijk Trastevere in Rome. Behalve de kerk zelf is zijn ook een klooster en een aan de dichter Torquato Tasso gewijd museumpje te zien.

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs Sant’Onofrio al Gianicolo Kerk

Het adres van de Chiesa di Sant’Onofrio al Gianicolo is Piazza Sant’Onofrio 2 – 00185 Rome (tel. +39 066864498). Bus: 23, 115, 116, 280, 870, N11. Openingstijden: Maandag tot en met vrijdag en zondag van 09.00 tot 13.00 uur. Gesloten: zaterdag, Augustus. Entrée is gratis. Gedurende de mis (10.00 en 12.00 uur in het weekend) mag de kerk niet bezocht worden.

Weetjes Sant’Onofrio al Gianicolo Kerk

Nicola da Forca Palena liet in 1419 een verblijfplaats bouwen voor kluizenaars. Het geld voor de bouw kwam van schenkingen door gelovigen en later werden een klooster en de Sant’Onofrio kerk aan het gebouw toegevoegd.

Men moet eerst een aantal trappen beklimmen om bij de, met door Domenichino geschilderde fresco’s opgeluisterde, zuilengalerij te komen die de ingang van het klooster en de kerk overdekt.

Op 25 April 1595 stierf de dichter Torquato Tasso en van de kloosterkamer waar hij zijn laatste adem uitblies is een museumpje gemaakt, met o.a. oude edities van zijn boeken, maar ook een doodsmasker en de steen op zijn graf lag voor hij naar het eerder genoemd monument verplaatst werd.

De aan Tasso gewijde fontein uit 1924 was gemaakt met materiaal dat van een fontein op het Piazza Giudea afkomstig was. In 1930 werd deze fontein, met de oorspronkelijke materialen, herbouwd op Piazza della Cinque Scole en de fontein voor de Sant’Onofrio kerk werd geheel gereconstrueerd.

Bezienswaardigheden Sant’Onofrio al Gianicolo kerk

  • De door Domenichino vervaardige muurschilderingen in de zuilengalerij die naar de kerk leiden.
  • Giuseppe de Fabris maakte het monument voor Torquato Tasso in 1875 (1e kapel rechts).
  • Op 25 April 1595 stierf Tasso en van de kloosterkamer waar hij zijn laatste adem uitblies is een museumpje gemaakt, met o.a. oude edities van zijn boeken, maar ook een doodsmasker en de steen die op zijn graf lag voor hij naar het eerder genoemd monument verplaatst werd. Het museum, samen met het klooster en de mooie kloosterhof, kan enkel op afspraak bezocht worden (tel. +39 066877341 – 347, dinsdag 16.00-18.00 uur).
  • In 1949 had Garibaldi lood nodig om er kogels van te smelten en kwam dus naar de kerk om de bellen op te eisen. Toen de abt hem zei dat een van deze bellen geluid had op het moment dat Tasso stierf ging hij onverrichterzake weer weg.

Lees Verder

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rome kerken en basilieken en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s