Santa Maria della Vittoria Kerk (Rome)

De Santa Maria della Vittoria is een barokke kerk dichtbij de Via Veneto in Rome. Sinds een aantal jaren is de kerk een stuk populairder geworden onder toeristen, dankzij de “schrijver” Dan Brown, die er één van de episodes in zijn roman Het Bernini Mysterie liet afspelen. Bernini’s Extase van Theresia behoort tot zijn beroemdste werken en is de grote trekpleister van de kerk. (Op phet moment, Februari 2015, is het werk niet te zien, aangezien het gerestaureerd wordt.)

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs Santa Maria della Vittoria Kerk

Het adres van de Santa Maria della Vittoria Kerk is Via XX Settembre 17 – Rome (tel. +39 06 42740571). Bus: . Metro: Repubblica, Barberini (lijn A). Openingstijden: 7.00 tot 12.00 uur en 15.30 tot 19.00 uur. De kerk is elke dag open, maar toeristen mogen de kerk niet betreden terwijl er een mis aan de gang is (Uren: 9.00, 10.30, 12.00, 18.30; Zon- en feestdagen: 7.00, 8.00, 18.30 uur. Toegangsprijs: Gratis.

Weetjes Santa Maria della Vittoria Kerk

Rome - Santa Maria della Vittoria - Bernini - Extase van Santa Teresa

Bernini’s “Extase van Santa Teresa”

Het was Kardinaal Scipione Borghese die de architekt Carlo Maderno opdracht gegeven had de kerk te ontwerpen. De bouw duurde van 1608 tot 1620. Oorspronkelijk was de kerk gewijd aan Sint Paulus, maar nadat de katholieke Ferdinand van Habsburg het Praagse leger verslagen had (1620) en een klein Madonna beeldje tussen het afval gevonden had werd de kerk omgedoopt tot Santa Maria della Vittoria. Voor mensen die met het Bernini Mysterie in hun handen Rome willen verkennen: De Santa Maria della Vittoria kerk ligt niet op het Piazza Barberini, zoals de auteur zegt (zie praktische informatie hierboven). Hij zou deze fout gemaakt hebben in dienst van het verhaal. Als je echter de hele roman leest, en de stad een beetje kent, ga je vanzelf denken dat de goede man waarschijnlijk nog nooit in Rome geweest is.

Bezienswaardigheden Santa Maria della Vittoria Kerk

  • Hoewel de façade van de kerk heel erg lijkt op die van de Santa Susanna kerk (die ook door Maderno ontworpen is) aan de overkant van de straat, was het niet Maderno zelf, maar Gian Battista Soria die hiervoor verantwoordelijk was.
  • De Extase van Theresa (of Teresa) is in 1996 gerestaureerd en is te zien in de Cornaro Kapel. Het beeld is op zo’n wijze in het midden van de kapel geplaatst en de lichtbron is dusdanig verborgen dat de binnenkomende lichtstralen voor een bevreemdend effekt zorgen. Teresa is overigens de Heilige Teresa van Avila.
  • In de Kapel van de Heilige Drieëenheid bevindt zich Guercino’s La Santissima Trinità
  • In de Kapel van Franciscus van Assisi bevinden zich, naast het altaarstuk Maagd die het Kind aan Sint Franciscus Overhandigt van Domenichino nog twee fresco’s van dezelfde artiest.
  • In de Kapel van Sint Jozef (Cappella di San Giuseppe) staat een beeldhouwwerk dat op de Extase geïnspireerd lijkt te zijn, Domenico Guidi’s De Droom van Sint Jozef.
Dit bericht werd geplaatst in Rome kerken en basilieken en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s