Frascati

Frascati is een heuvelstadje op een kilometer of 20 buiten Rome en is erg gemakkelijk te bereiken vanuit de Eeuwige Stad. Het is één van de plaatsjes die collectief bekend staan onder de naam Castelli Romani en het is op z’n mooist tegen zonsondergang, wanneer je vanuit een openlucht restaurant aan de rand van het centrum het omringende landschap kunt bewonderen, met op de achtergrond de lichtjes van Rome. Het was al gedurende de hoogtijdagen van het Romeinse rijk een favoriete bestemming van de stadsbewoners zelf, vooral in de zomer wanneer men er wat respijt kon krijgen van de drukkende hitte in Rome zelf.


Frascati Bezoeken

 • Met de auto vanuit Rome: Wanneer U met de auto van Rome naar Frascati wilt kunt U het best één van de zuid-oostelijke uitvalswegen via Tuscolana of Via Anagnina volgen, die beide het stadje bereiken.
 • Met het OV van Rome naar Frascati: Er is een trein die van Termini direkt naar Frascati gaat. Het is een erg langzaam boemeltreintje, maar dit wordt goedgemaakt door het uitzicht op de oude aquadukten waar U onderweg van kunt genieten. Het station ligt onderaan de heuvel dus U zult nog wel een stukje moeten klimmen. Een tweede mogelijkheid is om eerst de metro (lijn A) te nemen naar Anagnina en dan verder te reizen met een Cotral bus.

Geschiedenis Frascati

De streek Tusculum was oorspronkelijk Etruskisch en vocht samen met andere streken in Latium tegen de Romeinen tot het leger van deze Lega in 495 v. Chr. verslagen werd in de slag bij het Regillo-meer. Nadat de vrede gesloten was, vormde Tusculum een alliantie (op gelijke voet) met Rome, zijn politiek onafhankelijk behoudend.

Vanaf dat moment werd de hele streek, waar Frascati ook toe behoorde, een geliefde plek voor rijke romeinen om er schitterende villa’s aan te laten leggen.

Na het einde van het Romeinse rijk werd Frascati pas weer belangrijk in de 11de eeuw toen de invloedrijke Conti familie er kwam wonen. In 1170 werd de stad na weer een conflict met de Romeinen verslagen en kwam Paus Alexander III er lange tijd wonen. De Romeinse Senaat liet ook de muren en andere verdedigingswerken grotendeels vernietigen.

Frascati was later een tijdlang eigendom van de kerk, die het echter in erfpacht gaf aan de familie Colonna. De ene Paus nam het terug, en de volgende gaf het weer aan de Colonna‘s. Ook de Farnese familie had het in de 16e eeuw nog even in bezit.

Vanaf dat moment werd Frascati echter steeds belangrijker en er werden dan ook continu nieuwe gebouwen neergezet.

In 1856 werd de eerste pauselijke spoorweg aangelegd, tussen Rome en Frascati.


Weetjes

Buiten de toeristische attrakties heeft Frascati ook culinaire geneugten te bieden in de vorm van de specialiteit van het stadje, de porchetta. Ook is de witte wijn van Frascati erg bekend.

Praktische Informatie

Taxi standplaats: Piazza Roma.
Postkantoor:Via V. Veneto 1 en via Tiberio 1.
Apotheek: Via Matteotti 7, Piazza del Gesù, Piazza San Pietro, Via Quintili 14.
Telefoon: +39 06.
Postcode: 00044.
Markt: Woensdag. (Er is ook een overdekte markt op het Piazza del Mercato.)

Waarom Frascati Bezoeken?

Rijke Romeinen lieten vaak villa’s bouwen in Frascati. De beroemdste en best bewaard gebleven van deze villa’s is de Villa Aldobrandini, die ontworpen is door de architekt Giacomo della Porta.


Meer Bezienswaardigheden in Frascati

 • Kathedraal van Sint Pieter: Begin 17de eeuwse kathedraal op het plein met dezelfde naam.
 • Villa Torlonia: Nog een villa met een mooie fontein, in dit geval ontworpen door Carlo Maderno. De fontein staat bekend als het Watertheater (Teatro delle Acque).
 • Chiesa di S. Maria in Vivario (Campanile di S. Rocco)
 • Chiesa del Gesù
 • Kapucijnerklooster
 • Eremo di Camaldoli
 • Palazzo Vescovile
 • Parco dell’Ombrellino
 • Tomba di Lucullo
 • Villa Grazioli o Mantolto
 • Villa Sciarra
 • Ethiopisch Museum

Jaarlijkse Evenementen

 • Carnaval en de carnavalsoptocht (Februari).
 • In Mei is er een feest ter ere van de schutsheiligen (Filippo en Giacomo) van Frascati.
 • Sagra della Lumaca: Slakkenfestival (Mei).
 • De maand oktober is de wijnmaand en dus vindt de sagra del vino plaats.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rome Dagtochtjes en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s