Pantheon

Het Pantheon in Rome is een van de mooiste gebouwen van de stad en het oudste beroemde gebouw ter wereld waarvan het oorspronkelijke dak nog intact is. En wat voor een dak! Twee duizend jaar nadat het gebouwd is vraagt men zich nog steeds af hoe men met de middelen van toen zulk een perfekte koepel heeft kunnen vervaardigen. Officieel is het Pantheon overigens een kerk en heet Santa Maria ad Martyres.

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs Pantheon (Rome)

Het adres van het Pantheon is Piazza della Rotonda – 00186 Rome (tel. +39 0668300230). Bus: 116. Openingstijden: Van 08.30 tot 19.30; zondag: 09.00 tot 18.00; doordeweekse feestdagen: 09.00 tot 13.00. Gesloten: 25 December, 1 Januari, 1 Mei. Toegangsprijs: Het Pantheon is gratis.

Speciale Gebeurtenissen

Elk jaar met Pinksteren (24 Mei 2015) laat men bloemblaadjes door de oculus naar beneden dwarrelen.

Weetjes Pantheon

Facade Pantheon Rome

Facade van het Pantheon

De naam Pantheon betekent “Tempel van Alle Goden” en was een geste van Keizer Adrianus aan die volkeren in het Romeinse Rijk die andere Goden aanbaden. De oorspronkelijke bouwer van het Pantheon was echter Agrippa en die had het gebouw enkel als tempel ter ere van Mars en Venus (die de beschermgoden van de familie Giulia waren) laten construeren.

Toen de Byzantijnse Keizer Phocas in het jaar 609 het Pantheon aan paus Bonifatius IV cadeau gaf werd het omgedoopt tot een Christelijke kerk, genaamd Santa Maria ad Martyres.

Dankzij inscripties op stenen en muren in het gebouw is het redelijk makkelijk te onderzoeken wie wanneer verantwoordelijk was voor de verschillende verbouwingen die het Pantheon heeft ondergaan.

De eerste versie van het Pantheon is gebouwd door Agrippa, adviseur zowel als schoonzoon van Keizer Augustus. De toenmalige ingang van het toen nog rechthoekige gebouw was aan de zuidkant.

Twee maal werd het Pantheon door brand verwoest, waarna het uiteindelijk door Keizer Adrianus in zijn huidige, ronde vorm met de beroemde koepel opnieuw opgebouwd werd. Apollodorus van Damas was de architect van dit project, dat rond het jaar 125 voltooid werd.

Officiëel is het Pantheon nog steeds een kerk en op belangrijke katholieke feestdagen wordt er ook nog steeds een mis gehouden.

Monarchistische vrijwilligers houden de wacht bij de tomben van de koningen Vittorio Emanuele II en Umberto I, die net als de echtgenote van de laatste in het Pantheon begraven liggen.

Bezienswaardigheden in het Pantheon in Rome

  • Vroeger had het Pantheon een bronzen plafond. Nadat Paus Urbanus VIII Barberini dit had laten smelten om het te gebruiken bij de fortificatie van de Engelenburcht werd hij het spottende mikpunt van het Romeinse gezegde Quod non fecerunt barbari, fecerunt Barberini oftewel “Wat de barbaren niet voor elkaar gekregen hebben, is de Barberini’s wel gelukt”.
  • Hoewel de huidige façade onder Keizer Adrianus tot stand is gekomen verwijst de inscriptie erop toch naar de eerste bouwer, Agrippa: “M. AGRIPPA L. F. COS. TERTIUM FECIT” betekent zoveel als “Marcus Agrippa, zoon van Lucius, bouwde dit gedurende zijn derde consulaat”.
  • De bas-reliëfs op de timpaan hebben de strijd tussen de Goden en Giganten als thema.
  • Melozzo da Forli schilderde de wandschildering L’Annunziazione in de eerste kapel rechts.
  • Behalve de reeds genoemde koningen hebben ook de artiesten Raphaël, Annibale Caracci en Baldassare Peruzzi hun laatste rustplaats in het Pantheon gevonden.

Fotogalerij Pantheon

Foto 1: Het Piazza della Rotonda en de façade van het Pantheon.
Foto 2: De oculus is vrijwel de enige lichtbron in het Pantheon.
Foto 3: Een van de beroemdste kunstwerken in het Pantheon is de door Melozzo da Forli geschilderde fresco Annunciazione.

Piazza della Rotonda en het Pantheon in RomeDe Oculus van het Pantheon in RomeDe "Annunciazione" van Melozzo da Forli.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rome monumenten en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s