Santa Maria in Via Lata

De Santa Maria in Via Lata kerk is één van twee kerken in Rome die beweren dat de Apostel Paulus er gevangen gezeten heeft terwijl hij op zijn vonnis wachtte. De andere is de San Paolo alla Regola kerk. Ze is vooral bekend vanwege de ondergrondse crypte.


Geschiedenis Santa Maria in Via Lata kerk

De Santa Maria in Via Lata kerk (Via Lata is de vroegere naam van de huidige winkelstraat Via del Corso) is vooral bekend vanwege de crypte, die zich eronder bevindt en waar Sint Paulus zich twee jaar lang opgehouden zou hebben terwijl hij op zijn rechtzaak wachtte, een eer waar echter ook de San Paolo alla Regola kerk naar hengelt.

Voordat de kerk zelf gebouwd werd stond op de plek al een 5de eeuws oratorium, dat zich in een gebouw bevond dat op haar beurt weer deel uitmaakte van een oud warenhuis dat maar liefst 250 meter lang was.

Het bovenste gedeelte van de kerk stamt uit de 9de eeuw.

Aan de in de 17de eeuw uitgevoerde verbouwing van het ondergrondse gedeelte heeft ook Pietro da Cortona meegewerkt. Da Cortona was ook verantwoordelijk voor de façade terwijl Cosimo Fanzago al eerder het grootste deel van de verbouwing voor zijn rekening had genomen.

Santa Maria in Via Lata

Santa Maria in Via Lata Façade


Weetjes

  • Enkele leden van de Bonaparte familie lagen ooit in de kerk begraven.
  • Aan de Via Lata kant van de kerk kan met het wapenschild van Paus Innocenzo VIII zien, die in 1491 een verbouwing verordonneerd had.

Praktische Informatie

Openingstijden: Van 17.00 tot 22.30 uur; op zon- en feestdagen ook an 09.45 tot 11.30. De crypte kan van dinsdag tot zondag, van 16.00 tot 19.00 uur bezocht worden. Op zaterdag en zondag is er een extra openingstijd van 10.00 tot 13.00 uur.
Gesloten: De kerk zelf is nooit gesloten, maar de crypte kan op maandag niet bezocht worden.
Toegangsprijs: Toegang tot de kerk zelf is gratis. Om de opgravingen te bezoeken betaalt U 2 Euro per persoon. Reserveren voor de opgravingen is verplicht.
Telefoon: +39 0683396276. Om een bezoek te brengen aan de ondergrondse crypte dient U te reserveren via òf +39 3200960993 òf +39 3473811874.
Adres: Via del Corso, 306 (Distrikt: Trevi).
Openbaar vervoer: Bus: Alle bussen die op Piazza Venezia stoppen.

Kunst in Santa Maria in Via Lata

  • Een 13de eeuwse ikoon van de Vergine Avvocata, waaraan zelfs mirakelen toegedicht worden. Onder deze ikoon bevinden zich relieken van de 3de eeuwse martelaar Agapito.
  • Het grafmonument van Zenaida Bonaparte.

De Crypte

De fresco’s die hier voorheen te bewonderen waren zijn sinds de zestiger jaren te zien in het Crypta Balbi Museum. De verplaatsing was noodzakelijk vanwege de hoge vochtigheidsgraad in de crypte. Er zijn nog wel reproducties van deze wandschilderingen te zien, alsmede een marmeren zuil waaraan de apostel Paulus vastgebonden zou zijn geweest. Ook is er een door Pietro Da Cortona gemaakt marmeren reliëf te zien en is de cosmateske vloer bewaard gebleven.


Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rome kerken en basilieken en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.