Ariccia

Ariccia is en klein stadje op korte afstand van Rome zelf. Het is één van de gemeenten die gezamenlijk bekend zijn onder de verzamelnaam Castelli Romani. De bekendste toeristische attraktie is de door Gian Lorenzo Bernini ontworpen Collegiata di Santa Maria Assunta.

NB: Deze pagina wordt niet meer bijgewerkt. Bezoek svp onze nieuwe site voor meer informatie over bezienswaardigheden, geschiedenis, openbaar vervoer en hotels in Ariccia.

Bezienswaardigheden in Ariccia.

 • Collegiata di Santa Maria Assunta: Gemaakt door Bernini, gebaseerd op het Pantheon en soms gezien als een prottype voor de Sint Pieter zelf.
 • Het Piazza di Corte is een ander barok projekt van Bernini.
 • Het Palazzo Chigi is het resultaat van een samenwerking tussen Bernini en Carlo Fontana.
Collegiata di Santa Maria Assunta

Collegiata di Santa Maria Assunta (© Gino il Pio)


Overige bezienswaardigheden.

 • Palazzo Bonaparte-Primoli
 • San Nicola Complex
 • Parco Chigi
 • La Locanda Martorelli
 • Ponte Monumentale

Ariccia Praktische Informatie

De postcode van Ariccia is 00040, terwijl het kengetal net als dat van Rome zelf 06 is. De gemeenten Vallericcia en Fontana di Papa horen bij Ariccia.

Openbaar Vervoer naar Ariccia

 • Er zijn geen treinen naar Ariccia. Wel is er een trein naar Albano Laziale, op slechts 2km van het centrale plain van Ariccia.
 • Cotral bussen vertrekken regelmatig vanaf Anagnina (laatste halte op metro lijn A) naar Ariccia.
 • Indien U eigen vervoer heeft, rijdt U vanaf de Basiliek van Sint Jan van Lateranen de Via Appia Nuova af. Eénmaal buiten de stad wordt dit de SS7 en deze kunt U helemaal tot Ariccia volgen.

Geschiedenis

Ariccia is één van de oudste steden in de streek en was ooit, als leidende city van de Latijnse Liga (zo’n 30 dorpjes die elkaar steunden tegen vijandelijke buren) een concurrent van Rome zelf. Vòòr de Romeinse tijd was het zelfs belangrijker omdat Ariccia geassociëerd werd met de Godin Diana. De naam van de stad is te danken aan Aricia, echtgenote van de Romeinse bosgod Hippolytus.

Veel welstaande Romeinen lieten villa’s aanleggen in Ariccia: De reden hiervoor was dat het de eerste grotere stad was langs de Via Appia op weg naar het zuiden, maar ook het koele klimaat, de goede wijn en het lekkere eten hielpen hieraan mee. Ariccia profiteerde hiervan door een welvarende stad te worden, wat na de val van het Romeinse rijk echter een nadeel werd aangezien het vaak geplunderd werd door Goten, Vandalen en Saracenen.


Porchetta

De culinaire specialiteit van Ariccia is de “porchetta”, langzaam met finocchiella (een soort van wilde venkel), rozemarijn, zout en peper geroosterd varkensvlees.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rome Dagtochtjes en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s