Via Urbana

De Via Urbana is een smalle steeg in de wijk Monti in Rome. Ze loopt parallel aan de Via Cavour, hoewel wel eenstuk lager. In de loop der jaren is het van een straat vol kleine winkeltjes van ambachtslieden een straat van restaurantjes en cafétjes geworden.

Via Urbana

Vanaf Termini is de Via Urbana makkelijk te voet te bereiken. Zoek de Via Giolitti exit en ga rechtsaf. Ga linksaf de Via Cavour in en dan rechtsaf bij de Basilica di Santa Maria Maggiore. Ga meteen linksaf, het steegje tegenover de Druid’s Rock Irish Pub in. (Metro: Cavour. Bus:

Weetjes Via Urbana

De Via Urbana begint ongeveer ter hoogte van de Basiliek van Santa Maria Maggiore en eindigt waar zich de ingang van de Cavour metrohalte bevindt. Vanaf dit punt gaat de straat verder als de Via Leonina.

De straat volgt (min of meer) het trajekt van de oude vicus Patricius. Hier leefden vooral, zoals de naam al aangeeft, rijkere Romeinen. De huidige naam verwijst naar Paus Urbanus VIII, die de opdracht gaf de straat in een rechtere lijn te laten lopen.

Sint Pieter zou in de straat gelogeerd hebben, bij de Senator (en later, met zijn kinderen, martelaar) Pudens. Hier is overigens geen enkel bewijs voor gevonden.

Bezienswaardigheden in de Via Urbana

  • Kerk van Santa Pudenziana: Beschouwd als de oudste Christelijke kerk in Rome en genoemd naar één van de dochters van de al genoemde Senator Pudens. In deze kerk zijn een 9de eeuws mozaiek te zien, evenals de ruïnes van een oud Romeins huis, waarschijnlijk Huize Pudens.
  • Op nummer 23, nu eigendom van een Romeinse krant, Il Messaggero, bevond zich vroeger het Teatro Manzoni, waarvan de façade nog in zijn oorspronkelijke vorm bewaard is gebleven.
  • Oratorium van Sant’Ippolito: Niet meer bestaande kerk.
  • San Lorenzo in Fonte Kerk
  • Bambin Gesù Kerk

De Via Urbana Nu

De Via Urbana is zo’n beetje het middelpunt van de wijk Monti. Hoewel de straat bekend staat vanwege de ambachtslieden die er kleine werkplaatsen en ateliers hebben is ze tegenwoordig vrijwel geheel op het toerisme en het uitgaansleven gericht. Aan de ene kant van de Via Urbana bevindt zich de Druid’s Rock, aan de andere kant Finnegan‘s, twee Irish Pubs waar men sportevenementen op TV kan volgen en waar veel gedronken wordt. De laatste jaren heeft dit tot veel problemen geleid tussen de buurtbewoners en bezoekers van deze pubs (en andere caféetjes in de wijk). Ondanks dat het een erg smalle straat is is het geen voetgangersstraat.

Aan het noordeinde van de straat bevindt zich een parkeergarage. Hiertegenover is een supermarkt.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rome beroemde straten en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s