Sutri

Sutri is een klein stadje dat ongeveer 50 kilometer ten noorden van Rome en 35 kilometer ten zuiden van Viterbo ligt. Het ligt op een hoog gelegen stuk land langs de Via Cassia.

Al vanaf de oudheid is het land rond Sutri, dankzij de belangrijke strategische ligging, bewoond geweest, waarvan opgravingen (vooral ten zuiden van de stad) getuigen.

In en rondom Sutri zijn verschillende overblijfselen te zien van Etruskische en Romeinse oorsprong, waaronder een amphitheater en een necropolis met een aantal tombes.

De necropolis stamt waarschijnlijk uit de 1e eeuw v. Chr. en is uitgegraven uit de tufstenen heuvel, net als het amphitheater. Ook is een oude Etruskische muur opgenomen in een verdedigingsmuur.

De Madonna del Parto kerk  is in de tufsteen uitgehouwd en er wordt verondersteld dat het ooit òf een Etruskische tombe òf een Christelijk mithraeum was. De oorspronkelijke struktuur met 3 beuken is nog intact en er zijn een aantal interesssante muurschilderingen die de legende van de Santuario di S. Michele nel Gargano uitbeelden.

Sutri heeft ook een Romeinse kathedraal. Deze is gebouwd bovenop een al bestaande Christelijke basiliek en is in 1207 door Paus Innocenzo III ingewijd. De kathedraal bschikt over een mooie cosmateske vloer, een uit de 13e eeuw afkomstige tafel, een Lombardische crypte en een houten beeldje dat Santa Dolcissima verbeeldt en waarschijnlijk door een leerling van Bernini is vervaardigd.

De Porta Franceta (ook wel de Porta Vecchia) is rond de 14 eeuw gebouwd. Hiervoor zijn drie verschillende steensoorten (tufsteen, travertijns marmer en peperino) gebruikt.

De Romeinse markiezen Muti-Papazzurri hebben de Villa Staderini aan laten leggen. In de tuin van deze villa zijn her en der archeologische vondsten tentoongesteld.
De Madonna del Monte kerk is in 1725 gebouwd, maar bevat een veel oudere (14 eeuwse) fresco die de Madonna met Kind voorstelt.

Het Kasteel van Carlomagno (Karel de Grote) heet zo omdat de goede man er zelf gelogeerd zou hebben. Dit is echter niet mogelijk aangezien het pas in de 13e eeuw gebouwd is.

De Romeinse necropolis op èèn kilometer ten zuiden van Sutri bevat 64 tomben.

De Madonna del Templio kerk ligt op een plek waar zich een aantal ziekenhuizen en kerken bevonden voor het gebruik van pelgrims op weg naar Rome. Deze kerk behoorde toe aan de Orde van de Tempeliers. Elk jaat wordt hier op 17 Januari het feest van de Heilige Antonio Abate, beschermer van dieren, gevierd.

In de 2e week van September vindt in Sutri de Sagra del Faggiolo (bonen festival) plaats. Gelijktijdig wordt er een ambachten markt gehouden.

Op 16 September is de verjaardag van de schutsheilige van de stad, Santa Dolcissima.Dit wordt gevierd met een religieuze optocht waarin een afbeelding van de heilige meegdragen wordt. Er is vuurwerk en er vindt een fakkel spektakel plaats.

De Grot van Orlando is genoemd naar de Franse paladijn die hier geboren zou zijn en is een oorspronkelijk Etruskische grot, een eind buiten de stad. Zijn moeder was de zus van Karel de Grote, Berta, die naar Rome verbannen was nadat ze een relatie gehad had met iemand die beneden haar stand was.

Het Casa di Dante staat in het historische centrum en is de hut waar Dante Alighieri overnachtte op weg naar Rome om het Jubeljaar 2013 mee te maken.

De geschiedenis van Sutri begint in de Bronstijd. De stad is waarschijnlijk gesticht door een volk dat Pelasgi heette. In de Etruskische tijd was Sutri een invloedrijk landbouw- en handelscentrum.

Er bestaat ook een legende die beweert dat Sutri gesticht is door de God Saturnus. Het wapenschild van de stad toont deze God op een paar en met drie oren koren in zijn handen.

In 383 v. Chr. werd Sutri door de Romeinen veroverd. In de hieropvolgende eeuwen werd het een belangrijk bolwerk tegen de verschillende Barbaarse horden die de Via Cassia afreisden om Rome aan te gaan vallen.

In 728, nadat Sutri een rol gespeeld had in de oorlog tussen de Longobarden en de Byzantijnen gaf de Longobardische koning de stad aan Paus Gregorius II.

Gedurende de Middeleeuwen raakte Sutri, net als alle steden in de streek, betrokken in het dispuut tussen de Welfen en de Ghibellijnen. Nadat de stad bij schermutselingen in brand gestoken was, herkreeg ze nooit de vroegere invloed.

De Via Cassia Cimina en de buurstad Ronciglione, vooral dankzij de invloed van de machtige familie Farnese, wonnen aan belangrijkheid  en Sutri werd vooral nog gebruikt als ruilmiddel tussen invloedrijke families.

Aan het einde van de 18e eeuw werd Sutri veroverd door de Fransen en ingelijfd bij Ronciglione.

Al vanaf de 5e eeuw is Sutri een bisdom. Tussen 1243 en 1244 vestigde Paus Innocent IV zich er zelfs even, nadat hij had moet vluchten voor Keizer Federico II, die hij in de kerkelijke ban had gedaan.

In 1435, nadat het verval toegeslagen had, werd Sutri verenigd met Nepi.

De latere Paus Pius V, die ook nog eens heilig vereklaard zou worden, was de bisschop van Sutri in het jaar 1556 en in de kathedraal van de stad zijn dan ook veel kunstwerken en relikwieën die naar hem verwijzen.

Op de top van de heuvel bevindt zich de Villa Savorelli.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rome Dagtochtjes en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.