Acquedotto Vergine

Het Acquedotto Vergine (of Aqua Virgo) is één van de belangrijkste aquaducten van Rome. Zelfs nu nog wordt het water dat door dit bouwwerk de stad binnen komt gebruikt voor o.a. de Trevi Fontein en de fonteinen op het Piazza Navona, waaronder de beroemde Fontein van de Vier Rivieren.

Het was ook aan de bouw ervan te danken dat dit gedeelte van de stad ontwikkeld werd en haar huidige prestigieuze status verkreeg.

De naam “Aquaduct van de Maagd” is waarschijnlijk te danken aan een oude legende: Een jong meisje zou een aantal dorstige soldaten de weg naar de bron ervan getoond hebben. Een andere theorie is dat de naam te danken is aan de puurheid van het water, dat i.t.t. tot het meeste water van Rome geen kalk bevatte.

Toen de wijk rond de Tiber overbevolkt raakte wilde men proberen zo veel mogelijk van de bevolking te verhuizen naar andere delen van de stad. Dit was moeilijk omdat er op verschillende plekken geen drinkwater was nadat de barbaren de oude aquaducten verwoest hadden. Deze moesten dus eerst hersteld worden en aangezien de Acqua Vergine de minst beschadigde was, was deze het eerste aan de beurt.

Op verschillende plekken in het centrum van de stad (o.a. de Via del Bufalo en de Via del Nazareno) zijn nog delen van het Acquedotto Vergine te zien.

Hiervan is de boog in de Via del Nazareno het meest in het oog springend. Deze is in opdracht van Claudius gebouwd en liep over een tegenwoordig niet meer bestaande straat, waarvan inscripties op de boog zelf getuigen.

Tegenover het aquaduct, waarvan een groot gedeelte in deze straat overigens onder de grond loopt, in de Via del Nazzareno n. 2, ziet men een kleine deur met het pauselijk wapenschild. Dit was de ingang waarvan men gebruik maakte bij het onderhoud van het aquaduct.

Het grootste gedeelte van de 20km die het Acqua Vergine lang was was ondergronds.Pas gedurende de laatste 2 kilometer was het deels in de open lucht en deels op bogen gebouwd.

De bron lag langs de Via Collatina (dichtbij het huidige dorpje Salone) en het bouwwerk eindigde bij de Terme di Agrippa. Pas bij de huidige Spaanse Trappen ging het bovengronds verder.

Keizer Adrianus liet later tijdens een restauratie het aquaduct een meter verhogen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rome monumenten en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.