Sant’Antonio dei Portoghesi Kerk

De Kerk Sant’Antonio dei Portoghesi wordt ook wel Sant’Antonio in Campo Marzio genoemd. Het is de nationale kerk van de Portugezen in Rome.

Adres en Openingstijden Sant’Antonio dei Portoghesi kerk

Het adres van de kerk is Via dei Portoghesi, 2 (distrikt: Campo Marzio). Telefoon: 39 06 68802496. Toegang is gratis. Sant’Antonio dei Portoghesi is open van maandag tot vrijdag van 8.30 tot 13.00 en van 15.00 tot 18.00 uur; op zaterdag van 8.30 tot 12.00 en van 15.00 tot 18.00 uur en op zondag van 9.00 tot 12.00 uur. Op zondag om 17.00 uur wordt de mis er in het Portugees gevierd.

Speciale Evenementen Sant’Antonio dei Portoghesi Kerk

In 2008 is het enorme Mascioni orgel, met 4 toetsenborden en 47 registers in de kerk geplaatst. Vaak, vooral op zaterdag en zondag, worden in de kerk orgel- en andere concerten gehouden.

 • 7 December 2014: Orgelconcert met werken van o.a. Mozart, Beethoven, Schumann en Franck (18.30 uur, gratis).
 • 8 December: Op deze feestdag wordt een speciale mis gevierd ter ere van de Onbevlekte Ontvangenis (17.00 uur).
 • 13 December: Kamermuziek van G. Carissimi, C. Monteverdi, A. Melani, L. Rossi, G. Frescobaldi, M. Marazzoli, H. Kapsberger (19.00 uur, gratis).
 • 14 December: Orgelmuziek van O. Messiaen, J. Langlais, D. Roth, G. Di Rosa, improvisaties op kerstliederen (18.30 uur, gratis).

Weetjes Sant’Antonio dei Portoghesi Kerk

Interieur Sant'Antonio dei Portoghesi Kerk in Rome

Interieur

Ze is in 1445 gesticht door Kardinaal Antonio Martínez de Chaves op de plek waar zich een soort herberg voor Portugezen bevond. De barokke facade is pas in de 17e eeuw ontworpen door Martino Longhi il Giovane, terwijl de koepel het werk is van Carlo Rainaldi. De absis is van de hand van de Duitser Cristoforo Schor (die ook de laatste hand aan de façade gelegd had). Ook het interieur is buitengewoon druk versierd, waarbij vooral gebruik is gemaakt van verschillende kleuren marmer. Deze indruk wordt versterkt door de kleine afmetingen van de kerk. Waarschijnlijk zijn de levendige versieringen opgelegd door de Portugese opdrachtgevers voor de bouw ervan.

Kunstwerken in de Sant’Antonio dei Portoghesi kerk

 • Een tafel met een gouden achtergrond, gemaakt door Antoniazzo Romano, in de 1e kapel links. De titel is Madonna met Kind tussen de Heiligen Antonio da Padova en Franciscus.
 • Antonio Concioli schilderde “Aanbidding der Wijzen” en “Geboorte en Rust gedurende de Vlucht naar Egypte” (beide uit 1782).
 • Het “Alessandro De Souza Monument”, in de 1e kapel rechts, is van de hand van Antonio Canova en is gemaakt in 1808. De Souza was de Deense ambassadeur in Rome.
 • Het transept is versierd door Luigi Vanvitelli (wiens vader uit Amersfoort kwam en van Wittel heette) en, toen Vanvitelli tezeer in beslag genomen werd door de constructie van het Regno di Caserta, door Carlo Murena.
 • Het Hoofdaltaar is gemaakt door Cristoforo Schor.
 • Het wapenschild op de façade is dat van het Casa di Braganza, een dynastie die Portugal regeerde tussen 1640 en 1833 en Brazilië van 1822 tot 1889.

In 1742 liet Nicola Salvi een aantal door hemzelf en door zijn vriend Vanvitelli ontworpen gouden en marmeren stukken voor de San Giovanni Battista Kapel voorlopig in de kerk bijzetten. Nadat Paus Benedictus XIV de kapel gezegend had, werd ze per schip naar Lissabon gebracht.

Bezienswaardigheden bij  de Sant’Antonio dei Portoghesi

 • De facade van het gebouw tegenover de Sant’Antonio dei Francesi kerk (de huidige zetel van de Avvocatura Generale dello Stato, vroeger het Agostijner Klooster) is eveneens door Vanvitelli ontworpen.
 • Rechts van de kerk bevindt zich het Palazzo Scapucci met de 15e eeuwse Torre dei Frangipane, ook wel de Torre della Scimmia genoemd.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rome kerken en basilieken en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.