Piazza del Popolo Obelisk

De Obelisk op het Piazza del Popolo wordt ook wel de Flaminio Obelisk genoemd is één van de oudste obelisken die er in Rome te zien zijn. Het is de op één na oudste van de stad en de op twee na hoogste. Hij is door Keizer Augustus naar Rome gebracht.

Rome - Piazza del Popolo Obelisk

Flaminio Obelisk

De obelisk zelf, zonder de basis mee te tellen is 24 meter hoog.

Hij stond oorspronkelijk in Egypte. Nadat Augustus Marcus Antonius en Cleopatra verslagen had en dus Egypte aan het Romeinse Rijk toegvoegd had, liet hij de obelisk naar Rome brengen.

De 3300 jaar oude obelisk werd eerst op het Circus Maximus geplaatst, in het gezelschap van een nog oudere en hogere obelisk die nu op het Piazza di San Giovanni in Laterano staat.

Na het verval van het Romeinse Rijk werden de twee obelisken omgetrokken en pas eeuwen later, toen ze in stukken teruggevonden werden, door Paus Sixtus V naar hun huidige verblijfplaatsen gebracht.

De hiërogliefen tonen dat de obelisk oorspronkelijk gewijd was aan de farao’s Ramses II en Seti I. Inscripties op de basis die naar de zon verwijzen stammen uit de tijd van Augustus, terwijl andere inscripties, eveneens op de basis in de tijd van Sixtus V toegevoegd zijn en de obelisk wijden aan het Heilige Kruis.

Aan de kant van de obelisk die naar de Santa Maria del Popolo gericht is staat nog een inscriptie, die heel erg duidelijk maakt dat de obelisk geen heidense maar een christelijke betekenis heeft: “Ik sta hier veel gelukkiger, vòòr de tempel die gewijd is aan Iemand, wiens maagdelijke baarmoeder, gedurende de regering van Augustus, de Zon van de Gerechtigheid gebaard heeft”. Of iets dergelijks.

De fontein en de beeldhouwwerken rond de obelisk zijn er veel later, in de 19e eeuw, door Valadier aan toegevoegd.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Obelisken Rome en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.