Fontana della Barcaccia

De Fontana della Barcaccia is één van de bekendste fonteinen van Rome, wat deels te wijten is aan de pracht van de fontein zelf, maar zeker ook te maken heeft met de schilderachtige ligging, aan de voet van de Spaanse Trappen. Sinds 22 September 2014, is de fontein, na een restauratie die bijna een jaar geduurd heeft, weer te bezichtigen.

Fontana della Barcaccia wordt overigens niet, zoals de meeste websites aangeven, vertaald met “Fontein van de Lekkende Boot“, maar met “Fontein van de Lelijke Oude Boot“. Die zal dan best ook wel lekken, maar dat heeft verder niks met de vertaling te maken.

De fontein is in een barokke stijl gebouwd door vader Pietro (misschien met enige hulp van zijn beroemdere zoon Gian Lorenzo) Bernini. Het werk, waartoe Paus Urbanus VIII de opdracht gegeven had, was af in 1627.

De keuze voor het motief van de oude boot is, naar men denkt, te danken aan een oud bootje dat op precies die plek was achterbleven nadat de Tiber na weer eens een overstroming zich weer teruggetrokken had. (Voordat de muren om de rivier opgetrokken werden was dit een regelmatig terugkerende gebeurtenis).

Wat het meest opvalt aan de fontein is dat het water niet, zoals bij de meeste fonteinen, omhoog spuit, maar langs de zijkanten van de boot naar beneden glijdt. De lage druk van het water wordt zodoende tot een esthetische voordeel omgetoverd.

Het is verboden in de fontein pootje te baden.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Fonteinen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.