Ponte Rotto (“Kapotte Brug”)

De Ponte Rotto (“Gebroken Brug” of “Kapotte Brug”) in Rome is de moderne naam van wat in de Romeinse oudheid de Ponte Trionfale was. Het was de eerste van steen gemaakte brug in Rome.

Weetjes Ponte Rotto

Ponte Rotto

Ponte Rotto

De Ponte Trionfale werd door Keizer Nero gebouwd met de bedoeling diens eigen Circo di Nerone (“Circus van Nero”), wat toen dichtbij het huidige Vatikaan lag, te verbinden met wat vroeger het Campo Marzio was (en wat niet verwarren is met het huidige Campo Marzio distrikt).

De brug werd Trionfale genoemd, omdat de Via Trionfale (later omgedoopt tot Via Sacra) er overheen liep. De Via Trionfale heette op haar beurt zo, omdat heet de straat was waardoor de soldaten, na weer eens een overwinning op het slagveld, terugmarcheerden naar Rome.

Ponte Rotto (Fragment)

Ponte Rotto (Fragment)

De Ponte Rotto werd in de 6e eeuw verwoest, toen de stad tegen de Ostrogoten verdedigd moest worden. Nadat de brug onbruikbaar gemaakt was, was de Pons Aelius (de huidige Ponte Sant’Angelo) de enige toegangsbrug tot de stad.

De grootste verwoestingen vonden echter plaats bij overstromingen van de Tiber, waarbij de meest destructieve in 1598 plaats had en de halve brug wegvaagde.

De ruïnes van de Ponte Rotto (Ponte Ruptus, in het Latijn) kunnen het best gedurende laag water gezien worden. Ze bevindt zich tussen het eiland in de Tiber (Isola Tiberina) en de Ponte Palatino.

Het reliëf van de draak dat aan de zijkant van de brug te zien is is het wapenschild van Paus Gregorius XIII en is in de 16e eeuw toegevoegd.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rome bruggen en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s