Porta Magica

De Porta Magica is een monumentale poort in het huidige Piazza Vittorio Emanuele II in Rome. Ze wrdt ook wel de Porta Alchemica genoemd en staat aan de achterkant van de ruïne van de Trofei di Mario.

NB: Deze site wordt niet meer bijgewerkt. Bezoek onze nieuwe site voor recente, uitgebreidere informatie over de Porta Magica.

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs Porta Magica

Het adres van de Porta Magica is Piazza Vittorio Emanuele II, snc – 00185 Rome. Het kan enkel van buitenaf gezien worden. Er is dus ook geen toegangsprijs.

Het monument is tussen 1655 en 1680 gebouwd door de Markies van Pietraforte, Massimiliano Palombara. De residentie van deze markies bevond zich min of meer op de plek waar zich het huidige Piazza Vittorio bevindt.

Aan het einde van de 19e eeuw, na de éénwording van Italië en het uitroepen van Rome tot de hoofdstad van het nieuwe land, kwamen er veel mensen naar de stad, en moest er dus ook voor nieuwe behuizing gezorgd worden. Eén van de wijken waar dit gebeurde was Esquilino, wat helaas ten koste ging van o.a. de Villa Palombara.

Van de vijf toegangspoorten tot de Villa is enkel de Porta Magica nog overgebleven, hoewel deze ook verplaatst is en nu achter de ruïnes van het nymphaeum staat.

De poort is nu dichtgemetseld. Op de witte deurstijl zijn symbolen uit de alchemie te zien. Ernaast staan twee standbeelden, die echter niet uit de Villa Palombara afkomstig zijn, maar van de Quirinaal heuvel komen en hier geplaatst zijn tijdens de opening van het Piazza Vittorio Emanuele II in 1888. De standbeelden verbeelden de (Egyptische) God Bes.

Volgens de legende sliep de alchemist Giustiniani Bono hier een nacht, op zoek naar een mysterieus kruid dat goud kon produceren. De volgende dag verdween hij door de Porta Magica om nooit meer gezien te worden. Behalve wat snippers gouden fruit, liet hij een document achter dat vol stond met symbolen uit de alchemie en het geheim van de Steen der Wijzen zou bevatten. De markies liet deze symbolen vervolgens op de vijf deuren van zijn villa graveren, in de hoop dat iemand ze ooit zou kunnen ontcijferen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rome monumenten en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.