EUR Distrikt

De Fascistische Wijk van Rome

EUR is een redelijk grote wijk ongeveer 5 kilometer ten zuiden van het historische centrum van Rome en wordt gekenmerkt door een aantal gebouwen waarvan de architektuur over het algemeen als “fascistisch” beschreven wordt. Het bekendste van deze gebouwen wordt in de volksmond het “Vierkante Colosseum” (Colosseo Quadrato) genoemd. Van 15 Maart tot 12 Mei 2015 wordt in het Ara Pacis Museum een aan de geschiedenis van de wijk gewijde tentoonstelling gehouden.

Weetjes EUR

De wijk EUR in Rome

Het EUR Distrikt

De officiële naam van dit 32e quartiere van Rome is Europa, maar er is niemand in de stad die het zo noemt. Wanneer je hier moet zijn zeg je dat je naar “EE-OER” gaat.  De naam is een acroniem voor Esposizione Universale di Roma, de wereldtentoonstelling die in 1942, 20 jaar na Mussolini’s mars naar Rome, gehouden had moeten worden. Uiteindelijk ging de expositie vanwege de Tweede Wereldoorlog niet door en de meeste gebouwen werden pas jaren later voltooid.

In tegenstelling tot wat in de centrale buurten van Rome het geval is, staan de straten in EUR in rechte hoeken op elkaar. De gebouwen zijn gemaakt van wit en travertijns marmer, zoals in de hoogtijdagen van het keizerrijk.

Een groot gedeelte van de wijk is eigendom van de maatschappij EUR S.p.A., dat op haar beurt weer voor 90% in handen is van het Ministerie van Financiën en voor 10 % van de stad Rome.

Tegenwoordig wordt EUR vooral bewoond door Romeinen uit de middenklasse, een direct gevolg van de veelheid aan overheids- en andere kantoren  in de wijk.

Top 10 Bezienswaardigheden EUR

Palazzo della Civiltà Italiana

079Het Palazzo della Civiltà Italiana is het gebouw dat aangeduid wordt met de al genoemde bijnaam Colosseo Quadrato (vierkant Colosseum). Het wort op het moment gerestaureerd.

Museo delle Arti e Tradizioni Popolari

Rome -Museo delle Arti Tradizionali e PopolariDit museum legt zich vooral toe op de volkskunst en -tradities van, niet allen Rome en omstreken, maar het hele Italië aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw.

Museo Pigorini

Museum van de prehistorie en de etnografie.

Palazzo dei Congressi

Het Palazzo dei Congressi is, zoals de naam aangeeft, een groot congresgebouw. Oorspronkelijk bedoeld voor de Wereldtentoonstelling die in 1942 gehouden zou worden, werd het gebouw uiteindelijk pas in 1954 voltooid.

San Pietro en Paolo Kerk

Deze kerk was oorspronkelijk gebouwd als mausoleum voor mijnheer Mussolini.

Museo della Civiltà Romana

Het Museo della Civiltà Romana (“Museum van de Romeinse Beschaving”) is één van de bekendere en meest interessante musea in de wijk. Hoogtepunten zijn schaalmodellen van de stad op twee cruciale punten in de geschiedenis van het Romeinse Rijk. Op het moment is het wegens restauratiewerkzaamheden gesloten.

Museo dell’Alto Medioevo

Rome - Museum van de Vroege MiddeleeuwenHet Museum van de Vroege Middeleeuwen bevindt zich meteen naast het Museo delle Arti e Tradizioni Popolari (zie boven). De collectie omvat voorwerpen uit vooral centraal Italië uit een tijdspanne tussen de 4e en de 14e eeuw.

Palazzo dello Sport

Het Palazzo dello Sport dankt zijn bestaan aan de Olympische Spelen van 1960, die in Rome gehouden werden.

Kunstmatig Meer

Ook dit meertje is aangelegd ter gelegenheid van de Olympische Spelen.

Stele di Marconi

Deze gedenknaald voor Guglielmo Marconi, de uitvinder van de draadloze telegrafie (en volgens een groot gedeelte van de wereld ook van de radio), is van vrij recente datum.

Openbaar Vervoer naar EUR

De wijk beschikt over maar liefst vier metro-haltes (alle 4 op lijn B): EUR Magliana, EUR Palasport, Laurentina en EUR Fermi.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rome's Beroemdste Wijken en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s