Chiostro del Bramante

Het Chiostro del Bramante is een vroeger klooster met belendende kerk (Santa Maria della Pace), dat omgebouwd is tot museum. Het door Bramante ontworpen gebouw wordt gezien als één van de hoogtepunten uit de Renaissance architektuur. Van 16 Maart tot 26 Juli 2015 wordt er een aan Marc Chagall gewijde tentoonstelling georganizeerd.

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs Chiostro del Bramante

Chiostro del Bramante in Rome

Chiostro del Bramante

Het adres van het Chiostro di Bramante is Via Arco della Pace, 5 – Rome (tel. +39 06916508451). Openingstijden: Elke dag van 10.00 tot 20.00 uur; zaterdag en zondag van 10.00 tot 21.00 uur. De toegangsprijs is 13 Euro (11 Euro voor 65+, kinderen tussen 11 en 18, studenten jonger dan 26, gehandicapten; 5 Euro voor kinderen tussen 4 en 11; gratis voor kinderen jonger dan 4). Een audioguide is een de toegangsprijs inbegrepen.

Tentoonstelling Chiostro del Bramante

Chagall Expositie (Chiostro del Bramante, 2015)Op 22 Februari werd de aan Escher gewijde tentoonstelling beeindigd en nu is het de beurt aan Marc Chagall. 150 kunstwerken in bruikleen van het Israel Museum in Jerusalem tonen de invloed die Bella Rosenfeld, de echtgenote van de Russische artiest, op zijn werk had.

Tissot Tentoonstelling (Chiostro del Bramante 2015)De hieropvolgende tentoonstelling in het Chiostro di Bramante zal op 26 September 2015 van start gaan en tot 21 Februari 2016 duren. Deze expositie zal gewijd zijn aan James Tissot, de Franse kunstenaar die een groot deel van zijn leven in Londen doorbracht.

Weetjes Chiostro del Bramante

Bramante was in Rome terechtgekomen na de val van de Milanese Graaf Ludovico Sforza. In Rome werd hij de huisarchitekt van Paus Julius II en één van Michelangelo’s grootste rivalen.

Het klooster werd rond het jaar 1500 gebouwd, in opdracht van kardinaal Oliviero Carafa. Hiervan getuigen niet alleen inscripties rond de binnenplaats,maar ook wapenschilden van de kardinaal die de zuilen en deuren van het complex sieren.

Het Chiostro was een keerpunt in de carrière van Bramante, die, voordat hij naar Rome kwam, in Milaan vooral door de noord-Europese Gothische architektuur geïnspireerde gebouwen ontwierp.

Het oppervlak van de Chiostro is vierkant, met een portico rond een binnenplaats en aan elke kant vier bogen die door Ionische zuilen en kapitelen ondersteund worden. Hierboven bevindt zich een open gallerij, met afwisselend Korinthische zuilen en pilasters die architraven ondersteunen. Het onderste gedeelte heeft een gewelfd, het bovenste een vlak plafond.

Er zijn stenen zetels onder de portico en de muren ervan zijn versierd met grafmonumenten uit de 15e eeuw. De lunetten aan de bovenkant zijn versierd met fresco’s die episodes uit het leven van Maria tonen.

De Santa Maria della Pace kerk die bij het kloostercomplex hoort huisvestigt de beroemde muurschildering “De Sybil” van Raphaël.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rome museums en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.