Obelisk Sint Pietersplein

De obelisk die midden op het Sint Pietersplein staat is vanuit Egypte naar Rome gebracht. Er zou ooit een bol op gestaan hebben, met de as van Julius Caesar erin.

Obelisk op het Sint Pietersplein

Obelisk op het Sint Pietersplein

De obelisk is meer dan 25 meter hoog, maar wanneer men ook de basis en het kruis erbij telt komt men op meer dan 40 meter uit.

Hij is gemaakt van rood graniet en is in het jaar 37 vanuit Heliopolis naar Rome gebracht. Dit gebeurde in opdracht van Keizer Caligula, die er het Circus van Nero mee wilde verfraaien.

In 1586 werd de obelisk, die meteen naast de oorspronkelijke Sint Pieter stond, door Domenico Fontana in opdracht van Paus Sixtus V naar zijn huidige plek midden op het plein verplaatst..

Er zijn symbolen die bij drie verschillende wapenschilden horen te zien op de obelisk. De vier leeuwen die de basis sieren verwijzen naar Sixtus V, terwijl de adelaars, eveneens op de basis, bij de Conti familie van Paus Innocent XIII horen. De heuvels en sterren sieren het wapnschild van de Chigi familie van Paus Alexander VII. De adelaars zijn ovrigens pas in 1713 toegevoegd.

Op de top van de obelisk zijn enige relikwieën van het Heilige Kruis te zien. De bronzen bol met de stoffelijke resten van Julius Caesar die ooit op de obelisk stond en door Paus Sixtus V aan de stad Rome geschonken was is nu te zin in het Palazzo dei Conservatori (Capitolijnse Musea).

Onderaan de basiliek is een kompasroos te zien. Deze toont de tijd met behulp van de schaduw van de obelisk.

De twee fonteinen die zich op het Sint Pietersplein bevinden, staan in een rechte lijn ten opzichte van de obelisk, op dezelfde afstand van de colonnade om het plein.

Dit bericht werd geplaatst in Obelisken Rome en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s