Museo di Roma (Palazzo Braschi)

Het Palazzo Braschi is een historisch gebouw in het centrum van Rome. Sinds 1952 is het Museo di Roma er gehuisvestigd, waar zowel een permanente als een steeds wisselende expositie te zien is.

Tentoonstelling Palazzo Braschi

Rome - Expositie - 2015 - Palazzo Braschi  - BarokDe huidige tentoonstelling zal duren tot 26 Juli 2015 en zal via een vijftigtal etsen trachten te tonen hoe de Romeinen feest vierden in de 17e eeuw. De expositie maakt deel uit van het grotere Festival van de Barok.

Openingstijden, Entréeprijs en Adres Museo di Roma in Palazzo Braschi

Het adres van het Palazzo Braschi is Piazza Navona, 2. De hoofdingang is in Piazza San Pantaleo, 10 – 00186 Roma (tel. +39 060608 voor informatie en reserveringen). Het is geopend van dinsdag tot zondag van 10.00 tot 20.00 uur. Op 24 en 31 December zijn de openingstijden van 10.00 tot 14.00 uur. Maandag gesloten; 1 Januari, 1 Mei en 25 December gesloten. De toegangsprijs is 8,50. Een combi-ticket met het Museo Barracco is 11 Euro. Gratis voor kinderen onder de 6. Bij speciale tentoonstellingen kunnen de prijzen iets hoger liggen.

Geschiedenis Palazzo Braschi

Het palazzo zelf is ontworpen door che architekt Cosimo Morelli. Dit gebeurde in opdracht van Luigi Braschi Onesti, een neef van Paus Pius VI, ie van de invloed van de paus gebruik had gemaakt om de welstand en de privileges die nodig waren voor de bouw van het palazzo te verkrijgen.

Voordat het Palazzo Braschi werd gebouwd stond er een 15e eeuws, door de familie Orsini geconstrueerd gebouw op het adres. Er woonden een aantal kardinalen tot de Orsini’s het opnieuw kochten (tegen het einde van de 17e eeuw). De Orsini’s luisterden het interieur op met een aantal kunstwerken en verkochten het vervolgens aan Prins Caracciolo di Santobono die het weer doorverkocht aan de Braschi Onesti‘s.

Een jaar na de aanschaf, in 1791, lieten de Braschi’s het gebouw met de grond gelijk maken en gaven Morelli de taak het opnieuw op te bouwen. De constructie werd vanwege de Franse bezetting (1798-1802) vier jaar opgehouden.

De monumentale trappen en de door Valadier ontworpen kapel op de 1e verdieping stammen uit 1804.

Toen het de Braschi’s in financieel opzicht wat minder voor de wind begon te gaan verkochten ze het gebouw aan de Italiaanse Staat. Een tijdlang was het Ministerie van Binnenlandse Zaken er gevestigd en onder Mussolini hadden er een aantal fascistische instituties hun zetel. Vanaf het einde van de oorlog tot 1949 woonden er 300 dakloze families in het Palazzo Braschi. Helaas hebben diefstal en brandjes de fresco’s in het gebouw flink beschadigd.

Hoogtepunten Permanente Expositie Palazzo Braschi

  • Een door een onbekende meester in de 17e eeuw geschilderde fresco (“De Samaritaan bij de Put”) die ooit in het Sant’Eufemia Klooster dat bij de, bij de aanleg van de Via dei Fori Imperiali verwoeste Sant’Urbano a Campo Carleo Kerk hoorde, te zien was.
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Historische Gebouwen, Rome museums en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.