San Carlo ai Catinari Kerk

San Carlo ai Catinari is een barokke kerk in Rome. Ze staat ook bekend als de SS. Biagi e Carlo ai Catinari. Binnen de kerk zijn meesterwerken van verschillende beroemde schilders te bewonderen.

Adres, toegangsprijs, openingstijden San Carlo ai Catinari

Het adres van de Chiesa dei Santi Biagio e Carlo ai Catinari is Piazza Benedetto Cairoli, 117 – Rome (tel. +39 0668307070 ). De openingstijden zijn van 07.30 tot 12.00 en van 16.00 tot 19.00 uur. Op zon- en feestdagen bijft de kerk ’s middags 30 minuten langer open. Gedurende de mis (weekdagen: 8.00, 9.30 en 18.30 uur; zon- en feestdagen: 10.00, 11.30 en 18.00 uur) kan de San Carlo ai Catinari niet bezocht worden.

Weetjes San Carlo ai Catinari Kerk Rome

Santi Biagio e Carlo ai Catinari Kerk in Rome

Santi Biagio e Carlo ai Catinari Kerk

De naam van de kerk, ai catinari, komt van de vele winkels van makers van bekkens die zich in de buurt bevonden. De kerk is in 1620 gesticht, toen de Milanese gemeenschap in Rome hun pas heilig verklaarde stadgenoot Carlo Borromeo wilde eren. Met de bouw was men al in 1612 begonnen, onder de architekt Rosato Rosati. De opdrachtgever was de orde van de Barnabieten.

De façade van travertijns marmer stamt uit 1638 en is ontworpen door de Romeinse architekt G.B.Soria. Ze bestaat uit twee gedeelten, waarvan het bovenste een stukje uitsteekt. Er zijn acht pilasters met Korinthische kapitelen. Boven de ingang ziet men het wapenschild van Kardinaal G.B. Leni, die in 1627 de restauratie van de kerk financiëerde. De inscriptie tussen de twee gedeelten verwijst ook naar deze kardinaal. Een plaat met een redelijk verweerde fresco heeft als motto Humiltas (“nederigheid”). Ook op de timpaan is het wapenschild van Leni te zien.

De koepel is door Rosati ontworpen. Hij rust op een hoge tamboer met 12 ramen tussen twee pilasters. De kap wordt ook in 12 stukken verdeeld, waarvan elk deel een blinde opening met een timpaan erboven heeft. Het bovenste deel van de koepel heeft ook weer 12 raampjes. Helemaal bovenop de koepel bevinden zich een globe met relikwieën en uiteindelijk het kruis. Helaas is de koepel in de loop der eeuwen vaak beschadigd, zowel door menselijke (door de troepen van Garibaldi vanaf de Janiculum heuvel afgeschoten kogels) als niet-menselijke (maar liefst drie keer is hij door een blikseminslag getroffen) hand.

Op de vier pendentieven schilderde Domenichino de Kardinale Deugden, te weten “Wijsheid”, “Rectvaardigheid”, “Moed” en “Zelfbeheersing”.

In de apsis staan de gipsen modellen voor de standbeelden van Petrus en Paulus die zich op het Sint Pietersplein bevinden.

Het interieur is in de vorm van een Grieks kruis.

In 1861 werd de San Carlo ai Catinari gerestaureerd door Vespignani.

Top Kunstwerken in de San Carlo ai Catinari Kerk

  • Pietro di Cortona schilderde “San Carlo Borromeo in een Optocht met de Heilige Spijker gedurende de Pest in Milaan” dat boven het hoofdaltaar hangt.
  • Het hoofdaltaar zelf is van Martino Longhi il Giovane. Bij dit hoofdaltaar is overigens ook de schedel van Santa Fedronia te zien, die naar de kerk overgebracht werd toen de oude San Paolo kerk met de grond gelijk gemaakt moest worden om plaats te maken voor het Palazzo Chigi.
  • Guido Reni was verantwoordelijk voor “San Carlo Borromeo in Gebed”.
  • De beeldhouwer Algardi maakte de bronzen crucifix.
  • Cavalier d’Arpino schilderde “Christus Bespot”.
  • “De Aankondiging van de Heer” is van de hand van Giovanni Lanfranco.
  • Giacomo Brandi schilderde “Het Martelaarschap van San Biagio”.
  • Antonio Gherardi schilderde “Santa Cecilia”.
  • “De Dood van Sant’Anna” is van Andrea Sacchi.
  • Francesco Romanelli schilderde “De Perzische Martelaars”.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rome kerken en basilieken en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.