Thermen van Diocletianus (Museo Nazionale Romano)

De Thermen van Diocletianus zijn zowel de ruïnes van deze antieke baden als de naam van één van de vier zetels van het Museo Nazionale Romano.  Het museum heeft zowel een vaste tentoonstelling als steeds wisselende exposities.

Openingstijden, Toegangsprijs en Adres Terme di Diocleziano

Het adres is Viale Enrico De Nicola, 78 – 00185 Rome. Het museum is geopend van 09.00 tot 19.30 uur. Maandag gesloten. 1 Januari, 1 Mei, 25 December gesloten. De toegangsprijs is 7 Euro (3,50 Euro voor Europeanen tussen de 18 en 25 jaar oud; gratis voor jongeren dan 18 en 65+’ers). Met dit kaartje kan men binnen 3 dagen (4 indien één van deze dagen een maandag is) ook de andere zetels van het museum bezoeken. De eerste zondag van de maand is het museum gratis. De Roma Pass en de Archeologia Card zijn geldig.

Speciale tentoonstelling

De huidige expositie is gewijd aan de surrealistische fotografe Florence Henri. De 140 foto’s die er te zien zijn zijn vooral gewijd aan het antieke Rome, al zijn er ook portretten van vrienden van de kunstenares (o.a. Mondriaan) te zien.  Toegangsprijs voor de speciale tentoonstelling “Florence Henri” is 10 Euro en de expositie duurt tot 31 Augustus 2015.

De Terme di Diocleziano

Voor iemand die ooit de ruïnes van de Terme di Caracalla bezocht heeft moet het moeilijk voor te stellen zijn, maar de Thermen van Diocletianus waren de grootste van de verschillende de Terme die er in Rome bestonden.

Terme di Diocleziane

Terme di Diocleziane

De Baden van Diocletianus zijn gebouwd tussen de jaren 298 en 306. Helaas kan men niet meer zien hoe groot ze wel niet waren, maar men kan wel een idee krijgen van de enorme omvang door de Santa Maria degli Angeli e dei Martiri Kerk en het Piazza della Repubblica te bezoeken. Het gedeelte van dit plein waar de arcades te zien zijn volgt de omtrek van de vroegere exedra van de Thermen.

Aan elke kant van de exedra bevonden zich twee zalen, waarvan er één omgevormd is tot de San Bernardo alle Terme Kerk.

Er was een rechthoekig calidarium met drie half-ronde nissen, gevolgd door het tepidarium en vervolgens een zwembad, alles rond een centrale as met kamers die symmetrisch aan elke ijde van deze as gerangschikt waren.

De zalen die zich tussen het gymnasium en de huidige basiliek bevonden maken nu deel uit van het Museo delle Terme.

De beroemde achthoekige zaal (sala ottagonale), maakt nu deel uit van het Museo Nazionale Romano en bevindt zich op de kruising met de Via Parigi.

Het frigidarium, de centrale zaal van het complex, evenals de basiliek en een deel van het zwembad, bevonden zich waar nu de kerk staat.

Ze werden voor meer dan twee eeuwen gebruikt, tot het jaar 537, toen de Goten Rome binnenvielen en de aquaducten die de toevoer van het water naar de thermen verzorgden vernielden.

De naam van het centrale station  van de stad, Roma Termini is van de Terme di Diocleziano afgeleid.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rome museums en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s