Quirinaal (Heuvel)

Het Quirinaal is één van de oorspronkelijke 7 heuvelen waar Rome op gebouwd is. Tegenwoordig bevindt zich het Quirinaalpaleis, de residentie van de Italiaanse president, op de top van deze heuvel, de hoogste van de zeven.

Sabijnen

Al lang voordat Rome bestond waren er nederzettingen op de heuvel, te beginnen met de stam der Sabijnen (wier vrouwen later volgens de legende door de Romeinen ontvoerd zouden worden). De naam van de heuvel is ook van Sabijnse oorsprong, aangezien ze naar de oorlogsgod van de stam, Quirinus, genoemd is.

Intellectuelen

Door de eeuwen heen is de heuvel altijd een plek geweest waar de intellectuelen samenkwamen. Cicero schreef zijn brieven aan Pomponius Atticus, die er een uitgeverij had, Virgilius woonde hier en gedurende de Renaissance was dit dè plek waar literaire kringen elkaar ontmoetten. Het gebeurde zelfs een keer dat de Paus zo’n groep, inclusief een enkele kardinaal die iets te enthousiast op de voorgelezen dichtwerken reageerde, op liet pakken en gevangen zette in de Engelenburcht.

Bezienswaardigheden op de Quirinaal Heuvel

  • Het Piazza del Quirinale is één van de oudste pleinen van de stad. Gedurende de Middeleeuwen werd de heuvel ook wel Monte Cavallo (“Paardenheuvel”) genoemd, vanwege de beeldengroep bestaande uit twee paarden met begeleiders die op het plein staat.
  • Het Palazzo del Quirinale is het meest opvallende gebouw aan het plein. Het begon zijn bestaan als zomerverblijf van de paus, werd vanaf 1870 bewoond door de Koning van Italië, en nog lateer, na de afschaffing van het koningschap, de zetel van de President.
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Bezienswaardigheden en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.