Vicolo en Piazza Scanderbeg

De Vicolo Scanderbeg is een klein steegje in de wijk Trevi in Rome en vormt een oase van rust in deze drukke wijk, ingeklemd als ze is tussen 17e, 18e en 19e eeuwse gebouwen. Het was de eerste straat in Rome met een niet-Italiaanse naam.

Weetjes Piazza Scanderbeg

Wanneer men vanaf de Trevi Fontein de Via del Lavatore inloopt kan men vervolgens rechtsaf de Vicolo Scanderbeg in om uiteindelijk via de Via della Dataria bij het Piazza del Quirinale uit te komen.

De naam van de steeg is afkomstig van de Albanese prins Giorgio Castriota, wiens bijnaam Scanderbeg (of, op z’n Romeins, “Scannabecchi“) was en in 1465 naar Rome gekomen was om Paus Paulus II om hulp te vragen bij de strijd van de Albanese Christenen tegen de Turken.

De prins had een gebouw (het Palazzo Scanderbeg) neer laten zetten op n.117 van wat nu het Piazza Scanderbeg heet. Boven de toegangsdeur tot het gebouw hangt een portret van de man zelf. Hij had zijn erfgenamen de opdracht nagelaten het portret steeds wanneer dit nodig leek te laten restaureren (de laatste keer gebeurde dit in 1843), dus het is nog in erg goede staat. Het Palazzo heeft vier verdiepingen die echter niet allemaal in dezelfde stijl gebouwd zijn.

De zogeheten Arco della Dataria maakt de straat nog pittoresker. Deze boog is gebouwd in 1860 hangt over de straat en verbindt het Palazzo della Dataria met het Palazzo del Quirinale.

Eén van de zijstraten van de Vicolo Scanderbeg is de Via dei Modelli, zo genoemd omdat hier veel artiestenmodellen, veelal afkomstig uit de streek Ciociaria ten zuiden van Rome, woonden.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rome beroemde straten en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.