Largo Magnanapoli

Largo Magnanapoli is een klein plein met een rotonde in het midden aan het einde van de huidige versie van de Via Nazionale in Rome.

Het werd gecreëerd bij de opening van deze Via Nazionale. Voor de aanleg moest het Palazzo Antonelli naar achteren verplaatst worden en moest er ook een gedeelte van het terrein van het Santa Caterina Klooster onteigend worden. Het Palazzo Antonelli raakte ook zijn bijbehorende tuin kwijt.

Het is niet duidelijk waar de naam Magnanapoli vandaan komt. De meest waarschijnlijke verklaring is dat er in de 9e eeuw een Byzantijns fort stond, het “Fort van de Nieuwe Stad” (Bannum Nea Polis). Deze hypothese wordt versterkt doordat de wijk in de middeleeuwen de contrada militarium genoemd werd.

Ook de aanwezigheid en de naam van de Torre delle Milizie duiden op een militaire tegenwoordigheid in de wijk. Dit is de oudste nog overiend staande toren van Rome en eeuwenlang deed het verhaal zelfs de ronde dat het vanaf deze toren was dat Keizer Nero naar het brandende Rome stond te kijken.

In 1574 werd het Domenicaner Santa Caterina klooster naast de toren gebouwd, een halve eeuw later gevolgd door de Santa Caterina Kerk.

In het centrum van de rotonde bevindt zich een perk met ruïnes, zoals een inscriptie aangeeft, van de “Stadsmuren in de tijd van de Koningen, aan het licht gebracht in November 1875”. Het betreft ruïnes van de Serviaanse Muren, naar alle waarschijnlijkheid stukken muur uit een zijde van de Porta Sanqualis, die zo genoemd werd wegens de nabijheid van een tempel gewijd aan de Sabijnse God Semo Sanco.

Op de Largo Magnanapoli n. 158 bevindt zich het Palazzo Antonelli, waar ook nog enkel interessante resten van de Serviaanse Muren te zien zijn.

De volgende buslijnen komen voorbij Largo Magnanapoli: 40, 60, 64, 70, 117, 170, H, N7, N8, N9, N15, N18.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rome pleinen en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.