Santa Maria Odigitria Kerk Rome

De Santa Maria Odigitria Kerk (ook wel de Santa Maria d’Itria genoemd) is een kerk aan de Via del Tritone in Rome. Ze werd gebouwd voor de Sicilianen en de Maltezers in de stad.

Adres, Openingstijden, Toegangsprijs Santa Maria Odigitria Kerk

Het adres van de kerk is Via del Tritone, 82 (wijk: Trevi). Telefoon: +39 064885872. Metro: Barberini (lijn A). Openingstijden: 07.30 tot 10.30 en 16.30 tot 19.00 uur. Gesloten: Zondag. Mis: 17.30 uur op feestdagen.

Geschiedenis Santa Maria d’Itria

Santa Maria Odigitria

Santa Maria Odigitria

Ze is gebouwd in 1594, toen Paus Clemens VIII de Siciliaanse gemeenschap in Rome een kerk wilde geven. Later werd er een soort van hostel voor jonge Sicilianen en Maltezers die in Rome kwamen studeren bijgebouwd.

De naam van de kerk is te danken aan een uit Constantinopel afkomstige afbeelding van de maagd Odigitria (bijgenaamd de “Madonna van Constantinopel”) die er te zien is. Odigitria betekent “zij die de weg wijst”.

Aan het einde van de 18e eeuw werd bijna het gehele complex voerwoest door de Franse troepen, om in 1817 naar een ontwerp van Francesco Manno weer opgebouwd te worden.

Façade

De eenvoudige façade is van Giuseppe Palazzi en bestaat uit twee stukken, waarvan het onderste gekenmerkt wordt door een poort met daarboven een inscriptie ter ere van de Heilige Maria Odigitria. Het bovenste deel heeft een groot, gebogen venster.

Interieur

Het interieur werd gerestaureerd in 1970 en bestaat uit een enkel schip met een apsis. Er zijn vier kapellen, die alle versierd zijn met werken door Siciliaanse schilders: Santa Lucia di Siracusa is van de hand van Salvatore Fiume, Santa Rosalia di Palermo is geschilderd door Mario Bardi en Santa Agata di Catania is van Sebastiano Miluzzo. Het laatste altaardoek verbeeldt de Romeinse pausen Agathon en Leo II samen met Metodio Siculo, de patriarch van Constantinopel, om de band van Sicilië met de Byzantijnse wereld te symbolizeren.

Meer over de naam Odigitria

De term “odigitria” gaat terug naar de 5e eeuw, toen Teodosio II drie, aan Maria gewijde, basilieken in Costantinopel liet bouwen. In één van de drie hing de heilige afbeelding van de  “Maagd met het Kind in Haar Armen” wat “degli odeghi“, oftewel “van de gidsen”, genoemd werd omdat de legerleiders er om geestelijke bescherming gingen vragen voor hun kruistochten tegen de Turken. Het werd beschouwd als een soort van beschermengel van de stad en van het Oostelijke Keizerrijk. De keizers droegen de afbeelding vervolgens mee aan het hoofd van hun overwinningsstoeten en zodoende kreeg het de naam Odigitria.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rome kerken en basilieken en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s