Via del Tritone

De Via del Tritone is een straat in Rome, die heuvelopwaarts van het Piazza Barberini naar het Largo Chigi en de Via del Corso voert. Ze wordt gekenmerkt door hoge, statige gebouwen en een grote verscheidenheid aan winkels.

De Naam “Via del Tritone”

De naam van de straat is te danken aan de door Bernini ontworpen, recentelijk gerestaureerde, Fontana del Tritone, die midden op het Piazza Barberini staat. Aan het einde van de 16 eeuw heette ze nog deels de Via della Madonna di Costantinopoli (genoemd naar de Santa Maria Odigitria Kerk) en deels, vanaf de Via Capo le Case, de Via dell’Angelo Custode. De naam Via del Tritone werd pad begin 19e eeuw gebruikt, maar enkel voor het gedeelte tussen Piazza Barberini en Via dei Due Macelli. De rest bleef voorlopig de Via dell’Angelo Custode.

Geschiedenis Via del Tritone

De huidige aanblik van de Via del Tritone is vooral te danken aan werkzaamheden aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw. Voorheen was het een redelijk smalle straat en werd de buurt vooral gekenmerkt door wijngaarden en tuinen. Bij de uitvoering van het beleidsplan van 1873 werden het Largo dei Due Macelli (nu omgedoopt tot Largo del Tritone), de Via dell’Angelo Custode, een stuk van de Vicolo Mortaro en de Vicolo Cacciabove aan de Via del Tritone toegevoegd.

Om het centrale gedeelte van de straat te kunnen verbreden werden verschillende huizen met de grond gelijk gemaakt, terwijl het Palazzo Poli flink verkleind werd.

Het tweede gedeelte werd pas in 1905 verbreed en in 1928, op aanraden van de architekt Gino Venturi, werd het stuk tussen de Via della Stamperia en de Via dei Due Macelli met nog eens 20 meter verbreed. Hierbij werd ook een aan de Angelo Custode gewijde kerk verwoest.

Bezienswaardigheden Via del Tritone

 • De Santa Maria Odigitria Kerk (n. 82) is genoemd naar een afbeelding van de Madonna met Kind die zich er bevindt. Het is de nationale kerk van de Siciliaanse Gemeenschap in Rome. Ze is gesloten op zondag.
 • De Albergo Marini Strand (n. 17) bevindt zich in een door Luca Carimini in 1888 ontworpen gebouw. De begane grond wordt geheel in beslag genomen door winkels terwijl de bel-étagegekenmerkt wordt door parement-blokken en vensters versierd met pleisterwerk.
 • Het Palazzo Salimei (n. 36) stamt uit 1883 en huisvestigt de Magazzini Coen. Het is, zoals veel in die periode geconstruerde gebouwen,ontworpen door Gaetano Koch. Aan de Via Poli zijde hangt een bord met twee standbeelden, waarop geschreven staat dat het Coen huis in 1880 gesticht is.
 • Op n. 66 staat een door Francesco Azzurri in 1885 ontworpen gebouw. Boven de deur en de architraaf is een afbeelding van een vrouwelijk gezicht, terwijl de ramen van de tussnvloer versierd zijn met protomen in de vorm van leeuwenhoofden. Ook de rest van het gebouw wordt opgeluisterd door pilasters, pleisterwerk, maiolica’s, protomen etc. van verschillende  aard, waarbij bloemen, sterren,  bladeren, vrouwenfiguren, leeuwen en gevleugelde dieren elkaar afwisselen.
 • Het Largo del Tritone bevindt zich ongeveer halverwege de straat en werd aangelegd bij de bouw van de Traforo Umberto I (“Umberto I Tunnel”), die de Via del Tritone verbindt met de Via Nazionale. De paleizen hier zijn ontworpen door Arturo Pazzi.
 • Op n. 152 staat het Palazzo del Messagero, oorspronkelijk het Hotel Select. Het is tussen 1910 en 1915 in de art nouveau stijl ontworpen en is rijkelijk versierd met timpanen, pilaren en pleisterwerk. Helemaal bovenaan zijn er twee serliana’s. In 1920 werd het gekocht door de toenmalige eigenaars van de krant Il Messagero, de broers Perroni.
 • Tegenover het Palazzo del Messagero staat de voormalige zetel van de Magazzini Old England. Gebouwd tussen 1910 en 1913, is dit gebouw een tijdlang de zetel geweest van de Banca d’America e d’Italia, alvorens een filiaal te worden van de Deutsche Bank. Het heeft vier verdiepingen en eindigt met een boog in de topgevel. Op de gevel zijn verschillende afbeeldingen van Mercurius, de Romeinse God van de handel en de winst, maar ook van reizigers, te zien.
 • Het zal niet vaak gebeuren dat een stoplicht als bezienswaardigheid aangemerkt wordt, maar mocht U een foto willen maken van het oudste stoplicht van Rome (1925), dan kan dat op het Largo del Tritone.
 • De tunnel zelf loopt onder de tuinen van het Quirinaalpaleis en is in 1905 door Alessandro Viviani ontworpen.

Buslijnen: 52, 53, 62, 63, 83, 85, 116, 160, 160F, 492, C3, N4, N5, N12, N25.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rome beroemde straten en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Via del Tritone

 1. Valda Pierie zegt:

  Beste Vanhaminator, In september ga ik weer naar Rome. Ik ben van plan om een dagtrip te maken naar Napels. Kunt u mij wat tips geven; bezienswaardigheden in Napels. Klopt het dat Napels voordeliger is dan Rome. Ik hoop dat u ook een artikels, en reisinformatie over Napels Zuid Italië op de site WordPress.com kunt plaatsen Bij voorbaat dank Met vriendelijke groet,Valda Pierie Amsterdam

  Date: Sat, 7 Jun 2014 07:44:32 +0000 To: valdapierie@hotmail.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.