Quattro Fontane

De “Vier Fonteinen” (Quattro Fontane) in Rome bevinden zich op het hoogste punt van de Quirinaalheuvel in Rome, de vier hoeken van het kruispunt van de Via del Quirinale en de Via delle Quattro Fontane. In Maart 2015 is de laatste restauratie van de fonteinen voltooid.

Adres Quattro Fontane

De Quattro Fontane bevinden zich op de kruising an de Via delle Quattro Fontane en de Via del Quirinale/Via XX Settembre. Metro: Barberini.

Weetjes Quattro Fontane

De Arnofontein (Quattro Fontane) in Rome

Arnofontein

De geringe breedte van de twee straten en het drukke verkeer zorgen er helaas voor dat het moeilijk is op je gemak van de werken te genieten. Tot Maart 2015 is dit helemaal onmogelijk aangezien de fonteinen gerestaureerd worden.

De vier fonteinen, waarvan er twee ontworpen zijn door Domenico Fontana, verbeelden de mannelijke riviergoden Arno en Tiber, samen met twee vrouwelijke Goden die afkomstig zijn uit de Romeinse Mythologie, te weten Juno en Diana.

De opdrachtgever voor de aanleg was Paus Sixtus V. De door Muzio Matteo gefinancieerde bouw duurde van 1588 tot 1593.

Het marmer dat gebruikt werd was afkomstig van de ruïnes van het Septizonium, een door Keizer Septimius Severus gebouwd nymphaeum aan de voet van het Palatijn. Het Septizonium werd hiervoor geheel afgebroken.

Alle vier de goden worden eender afgebeeld, half-liggend en steunend op een arm. Behalve Diana bevinden ze zich in een nis.

De God Tiber bevindt zich op de hoek waar de San Carlo alle Quattro Fontane kerk staat. Hij heeft de hoorn des overvloeds in zijn hand. Het water stroomt uit de kom waarop hij rust. Hij is vergezeld door een wolf.

Met de klok mee kijkend volgt Juno. Zij rust op de kop van een leeuw en wordt vergezeld door een gans.

Arno steunt op een pot en wordt vergezeld door een leeuw.

De laatste God, Diana, leunt op een rots.

Het kruispunt is ook de plek waar drie districten samenkomen. Juno en Diana bevinden zich in de rione Trevi, terwijl de Goden Tiber en Arno zich respectievelijk in Monti en in Castro Pretorio ophouden.

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Fonteinen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s