Catacomben van Generosa

De Catacomben van Generosa liggen een eind buiten het centrum van Rome, aan de Via delle Catacombe di Generosa. Er zijn zowel heidense als Christelijke resten te zien.

Adres en Openingstijden Catacomben van Generosa

Het adres van de Catacomben van Generosa is Via delle Catacombe di Generosa (Tel. +39 0667103819). De catacomben zijn elke eerste zaterdag van de maand gratis te bezichtigen. Een reervering is niet noodzakelijk.

Geschiedenis

Rome - Catacombe van Generosa (fresco)

Fresco in de Catacombe van Generosa

Deze catacomben zijn genoemd naar de toenmalige eigenaar van de grond waar ze aangelegd zijn. Deze stelde zijn terrein gratis ter beschikking.

In die tijd stonden de Catacomben van Generosa ook bekend als de Catacombe ad Sextum Philippi of Super Philippi Catacomben. Ze bevonden zich rond de zesde mijl (een Romeinse miglio was ongeveer 1,5 kilometer lang, oftewel de lengte van duizend passen, waarbij één pas gelijk was aan de afstand tussen twee afdrukken van dezelfde voet, dus wat we tegenwoordig twee passen zouden noemen) van de Via Campana.

Men was begonnen in 303 met het graven van de catacombe nadat de martelaars Simplicius en Faustino door Keizer Diocletianus gedood waren. De in vergelijking met andere catacomben vrij sobere stijl ervan wordt verklaard doordat er later vooral arme boeren uit de omtrek begraven werden.

Op het terrein zelf stond er in die tijd nog een aan de Godin Dia gewijde tempel. Deze werd gebruikt door het heidense Frates Arvales genootschap, dat nog uit de tijd van de Republiek stamde. Van deze genootschap is vrij veel bekend, aangezien ze hun geloofssysteem, de Acta Fratrium Arvalium, op marmeren platen, die later gebruikt zouden worden bij de bouw van de Basiliek van Generosa, gegraveerd hadden.

De Catacomben van Generosa zijn op een enkel niveau aangelegd en behalve Christelijke zijn er ook heidense symbolen en versieringen te zien. Ze zijn in een heuvel uitgegraven, wat zeer makkelijk was vanwege de tufstenen ondergrond.

Sint Damasus liet tussen 366 en 384 een basiliek bouwen, waarbij de oude ingang tot de catacomben afgesloten werd en men ze enkel via een zijdeur van de kerk zelf kon bereiken. in de apsis bevond zich een raampje waardoor men de crypte van de martelaars kon zien.

De relieken van de martelaars werden in 682 door Paus Leo II naar de Santa Bibiana Kerk gebracht, om later naar de Santa Maria Maggiore verhuisd te worden. De catacomben werden vervolgens aan hun lot overgelaten.

De belangrijkste martelaars die in de Generosa Catacomben begraven lagen waren Simplicius, Faustino, Beatrice en Rufina.

Simplicius en Faustino waren gedood en in de buurt van het Isola Tiberina in de Tiber gegooid. Hun zus Beatrice slaagde erin hun aangespoelde lijken te vinden en bracht hen naar de Catacomben van Generosa. Beatrice zou later eveneens de marteldood sterven en naast haar broers begraven worden.

Over Rufina is niet veel bekend.

In de apsis van de basiliek is de Coronatio Martyrum te zien, een fresco uit de 6e eeuw, waarop de vier heiligen samen net Christus afgebeeld staan. De muurschildering werd erg beschadigd toen G.B. De Rossi hem wilde verwijderen. In 1983 vond een restuaratie plaats.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rome monumenten en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.