Museo Pio Cristiano (Vaticaanse Musea)

Het Museo Pio Cristiano maakt deel uit van de Vaticaanse Musea in Rome en is in 1854 gesticht door Paus Pius IX Mastai Ferretti, naar wie het ook genoemd is. In 1963 is het op gezag van Paus Johannes XXIII vanuit het Palazzo Laterano naar de huidige behuizing verkast. Het grootste deel van de verzameling bestaat uit antieke sarcofagen die uit de verschillende Romeinse catacomben en oude basilieken afkomstig zijn.

Openingstijden, Toegangsprijs en Adres Museo Pio Cristiano

Voor praktische informatie over het Museo Pio Cristiano kunt U terecht bij onze pagina over de Vaticaanse Musea.

Geschiedenis Museo Pio Cristiano

De archeoloog Giovanni Battista De Rossi, ontdekker van o.a. de Catacomben van Callixtus, en Giuseppe Marchi, een Jezuït en geleerde, overtuigden de paus het museum te openen.

Van een aantal van de tentoongestelde sarcofagen zijn enkel nog de voorkanten of de deksels intakt te bewonderen.

De collectie strekt van het midden van de derde tot het begin van de vijfde eeuw en staat bekend als de belangrijkste verzameling vroeg Christelijke funeraire kunst.

Hoogtepunten in het Museo Pio Cristiano

 • Joodse Inscripties: Deze zijn vooral afkomstig uit de Joodse Catacombe in de wijk Monteverde, die in 1602 door Pietro Bosio in een wijngaard langs de Via Portuense ontdekt is.
 • De gedenksteen voor Abericio, de bisschop van Phrygia, stamt uit de tijd van Marcus Aurelius en is in 1892 door de Turkse sultan aan Paus Leo XIII geschonken. Dit is het tweede deel van een driedelige inscriptie.
 • De voorkant van een sarcofaag waarop een baardloze Jezus afgebeeld is met 12 bebaarde apostelen. Deze komt uit de Basiliek van Sint Paulus buiten de Muren.
 • Een beeldhouwwerk dat de “Goede Herder” verbeeldt en oorsprnkelijk deel uitmaakte van een sarcofaag uit de 3e of 4e eeuw. Het is in de 18e eeuw gerestaureerd.
 • De Sarcofaag met de Goede Herder en de Symbolische Wijnrank stamt uit de 2e helft van de 4e eeuw. Jezus heeft hier een baard en wordt omringd door putti die de druiven aan het oogsten zijn.
 • De Sarcofaag van de Twee Testamenten: Afkomstig uit het midden van de 4e eeuw toont deze sarcofaag scènes uit zowel het Oude als het Nieuwe Testament, waaronder o.a. de oudste bestaande afbeelding van de Heilige Drieëenheid.
 • De Sarcofaag van de Twee Broers was oorspronkelijk bedoeld voor een echtpaar, maar werd later aangepast. Hij stamt uit het midden van de 4e eeuw en valt op vanwege de kwaliteit van het driedimensionele snijwerk. De sarcofaag zelf is het resultaat van massa-productie, terwijl het de beeltenissen er later ingeplaatst zijn.
 • De Sarcofaag van Sabinus (begin 4e eeuw) met in het centrale gedeelte een biddende vrouw en een blinde man die zijn gezichtsvermogen hervindt, ingeklemd tussen het Wonder van Cana (waar Jezus water in wijn veranderde) en de vermenigvuldiging van het brood en de vissen.
 • De oudste bestaande verbeelding van het martelaarschap van de Heilige Paulus bevindt zich op één van de twee Sarcofagen van de Passie of van de Wederopstanding. Twee Romeinse soldaten zijn afgebeeld aan de voet van het kruis.
 • De Sarcofaag van de Traditio Legis (4e eeuw) toont Jezus die de nieuwe wet overhandigt aan Sint Pieter.
 • De Via Salaria Sarcofaag (3e eeuw) is genoemd naar de plek waar hij is gevonden, op korte afstand van het Mausoleum van Lucilius Paetus. De Goede Herder en een biddende gelovige worden hierop geflankeerd door twee echtgenoten.
 • De Sarcofaag van de Echtgenoten Agapene en Crescenziano (4e eeuw)
 • De Sarcofaag van Jonas (rond 300) met afbeeldingen uit het verhaal van de profeet die drie dagen in de buik van een vis overleefde en gezien wordt als voorloper van de wederopstanding van Jezus zelf.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Musei Vaticani en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s