Piazza Trilussa

Piazza Trilussa is een plein in het Trastevere distrikt in Rome. het ligt dichtbij de oever van de Tiber aan de overzijde van de Ponte Sisto brug.

De grootste attraktie op het Piazza Trilussa is de schitterende monumentale fontein die de architekten Giovanni Fontana en Van Santen (or Vasanzio) in opdracht van Paus Paulus V Borghese ontworpen hebben.

Deze fontein krijgt haar water via het Aqua Paola Aquaduct, wat de nieuwe naam van de oude Aqua Traiana werd nadat de paus deze in het begin van de 17e eeuw had laten restaureren. Dit was noodzakelijk om niet alleen de wijk Trastevere, maar ook de distrikten Regola, Ponte en Borgo van water te voorzien.

Oorspronkelijk stond de fontein nog aan de andere kant van de rivier, aan het einde van de Via Giulia, achter het Ospizio dei Mendicanti dat Paus Sixtus V had laten bouwen.

De fontein is gemaakt van travertijns marmer . De boog stamt uit 1613 en wordt geflankeerd door twee zuilen die met draken (het symbool van de familie Borghese) versierd zijn.

Ernaast staat een herdenkingsmnument voor de Romeinse dichter Carlo Alberto Silustri (1871-1950), die bekend stond onder de naam Trilussa, en alleen in het Romeinse dialekt schreef.

Het monument is vervaardigd door Lorenzo Ferri en staat er pas sinds 1954. In het gedicht “In de Schaduw”, dat op het momument geciteerd wordt, begint Trilussa met het beledigen van een aantal dieren en vissen alvorens te eindigen met de woorden: “Deze dieren begrijpen me waarschijnlijk niet, maar op deze manier heb ik in ieder geval de voldoening dingen te kunne zeggen zoals ik wil zonder het risico te lopen in de gevangenis te belanden”.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rome pleinen en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.