Arco di Tiradiavoli

De Arco di Tiradiavoli (“Boog van de Duivelgooiers”) is een boog over de Via Aurelia Antica in Rome, op korte afstand van de Porta San Pancrazia. Hij was in 1612 in opdracht van Paus Paulus V Borghese gebouwd als onderdeel van het Aqua Traiana Aquaduct.

Paus Paulus had besloten het antieke aquaduct (dat meteen omgedoopt werd tot Aqua Paola) in ere te herstellen om water naar o.a. Trastevere, het Ghetto en de wijken rond het Vaticaan zelf te leiden. De construktie van de boog was noodzakelijk om het aquaduct te ondersteunen waar het over de Via Aurelia liep.

Op het bovenste deel van de boog ziet men het wapenschild van de paus. Er is ook een zelfverheerlijkende, maar foute inscriptie ter ere van de bouw van het aquaduct. De paus en zijn architekten dachten dat ze het door Augustus gebouwde Aqua Alsietina aquaduct gerestareerd hadden, i.p.v. het Aqua Traiana.

Het gedeelte van de Via Aurelia waar de boog zich bevindt werd tot 1914 de Via di Tiradiavoli genoemd. Men dacht dat het spook van Donna Olimpia Pamphili, de schoonzus van Paus Innocenzo X, hier bij volle maan op haar door vier paarden getrokken koets rondreed, een spoor van vuur achterlatend. Na de Ponte Sisto overgestoken te zijn verdween ze dan in de Tiber, waar ze door duivels opgehaald werd om naar de hel gebracht te worden.

Een andere theorie die de naam zou verklaren is de overvloed aan relikwieën van Christelijke martelaars die zich langs de Via Aurelia Antica bevonden en de duivels zo verjaagd zouden hebben.

Er was ook een Marrana di Tiradiavoli (een marrana was een soort sloot in de Middeleeuwen), die water van de Villa Pamphili naar de Tevere voerde. Deze bestaat nog steeds maar loopt nu ondergronds, onder de Via di Donna Olimpia.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rome monumenten, Stadspoorten en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.