Aqua Claudia Aquaduct

Het Aqua Claudia Aqueduct werd min of meer gelijktijdig met het Anio Novus Aqueduct gebouwd. Ruïnes van dit aquaduct kunnen ook in het centrum van Rome, dichtbij het Palatijn, bezichtigd worden.

Het was Keizer  Caligula die met de construktie begonnen was, maar het werk werd pas voltooid in de tijd van Claudius, die ook zijn naam gaf aan het 69km lange monument.

Het water van het aquaduct komt uit de rivier de Aniene, dichtbij de vroegere Via Sublacencis. De bronnen het Curzio en Ceruleo en bevinden zich bij het stadje Arsoli.

De Aqua Claudia is één van de bekendste aquaducten aangezien een lang gedeelte ervan nog ononderbroken overeind staat in het Parco degli Acquedotti, in de buitenwijken van Rome. Stukken ervan zijn soms wel 27m hoog.

Het eindpunt van de Aqua Claudia was de Spes Vetus, een reservoir bij Porta Maggiore.

Latere keizers voegden vertakkingen toe aan de Aqua Claudia. Nero liet een zijtak bouwen (het Acquedotto di Nerone) die tot de heuvel Celio en zijn Gouden Huis leidde. Domitiaan zou hier later nog een stuk aan toevoegen om zo water naar het Palatijn te kunnen voeren.

In de 8e eeuw liet Adrianus I het aquaduct restaureren om zo water naar de wijk rond de Sint Jan van Lateranen te leiden.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rome monumenten en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.