Aqua Iulia Aquaduct

Het Aqua Iulia Aquaduct in Rome was één  van de belangrijkste aquaducten van de stad, aangezien het de meest centrale wijken van water voorzag.

Het is net als het Aqua Vergine Aquaduct gebouwd door Agrippa en is bijna 22km lang. Het water komt uit de buurt van het stadje Grottaferrata, waar ook de bronnen die het Aqua Tepula Aquaduct voedden vandaan kwamen.

De Aqua Tepula en de Aqua Iulia volgden dan ook deels dezelfde ondergrondse kanalen tot ze bij de streek die nu bekend staat als Capanelle in een reinigingsreservoir eindigden. Het is overigens nog steeds niet duidelijk waar het beginpunt van dit kanaal was.

Vanaf het reservoir scheidden de twee aquaducten zich van elkaar, maar gebruikten wel beide de al bestaande bogen van het Aqua Marcia Aquaduct, wat dan ook verstevigd moest worden om de veel grotere druk aan te kunnen.

Later zouden eerst de Aqua Marcia en nog later het Anio Novus delen van hun kanalen moeten afstaan aan de Aqua Iiulia.

Bij Porta Maggiore kwam het aquaduct de stad binnen en vanaf hier gebruikte het de Aureliaanse Muren om over een boog de Via Tiburtina over te steken. Deze boog zou later de Porta Tiburtina worden.

Vanaf hier ging de Aqua Iulia ondergronds verder, door een stadsdeel waar zich nu het centrale station Termini bevindt, tot het distributiepunt bij de huidige Via XX Settembre.

De Aqua Iulia zorgde er samen met de Aqua Tepula voor dat vrijwel het hele toenmalige centrum van Rome (min of meer het gebied dat de oorspronkelijke zeven heuvelen van de stad omvat) van water voorzien werd

Op het Piazza Vittorio Emanuele is de ruïne te zien van de Trofei di Mario, de voormalige pronkfontein van de Aqua Iulia.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rome monumenten en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.