Tempel van Minerva Medica

De Tempel van Minerva Medica is een Romeinse ruïne uit de 4e eeuw. De schoonheid van het gebouw wordt helaas enigszins tenietgedaan door de ietwat verwaarloosde buurt waar het zich bevindt en de met vuilnis bezaaide treinsporen die er langs lopen.

(NB: Deze site wordt niet meer bijgewerkt. Klik hier voor een uitgebreider artikel over de Tempel van Minerva Medica in Rome.)

Adres, Toegangsprijs en Openingstijden Minerva Medica Tempel

Het adres van de tempel is Via Giolitti, snc – 00185 Rome. Openbaar vervoer: Trein: FC1 (Santa Bibbiana).

Rome - Minerva Medica TempelDe Minerva Medica Tempel is een enorme tienhoekige hal. De koepel heeft een diameter van 25 meter. De ronding is in het midden enigszins afgeplat. Er zijn 9 halfronde nissen en de ingang bevindt zich aan de noordkant (waar zich de Via Giolitti bevindt).

In werkelijkheid was deze tempel helemaal geen tempel, maar een monumentale zaal, waaschijnlijk een nymphaeum, binnen een complex dat bekend stond als de Horti Liciniani. Waarschijnlijk wordt dit misverstand veroorzaakt doordat er elders in de wijk wel een aan Minerva Medica gewijde tempel stond.

In de 5e eeuw werd de hele Esquilino aan zijn lot overgelaten en het gebouw kende eenzelfde lot. Tot het midden van de 14e eeuw stond het vervolgens bekend als de Basilica Gai et Luci.

Gedurende de Renaissance werd het monument, en met name de koepel, vaak door architekten als Brunelleschi gebruikt als voorbeeld of inspiratie bij het ontwerpen van andere kerken.

In 1828 stortte het bovenste gedeelte van deze koepel in als resultaat van de plunderingen van het bouwmateriaal voor nieuwe gebouwen. Het is dan ook slechts te danken aan tekeningen van artiesten als Giuliano da Sangallo, Baldassare Peruzzi en Palladio dat men zich ongeveer kan voorstellen hoe het er in werkelijkheid uitzag.

Tussen 1878 en 1879 werden er in de tempel een aantal beeldhouwwerken gevonden. Deze standbeelden zijn nu te zien in de Centrale Montemartini.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rome monumenten en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s