Via Sistina

De Via Sistina is een buitengewoon prestigieuze straat in het centrum of Rome en verbindt het Piazza Trinità dei Monti (en dus de Spaanse Trappen) met het Piazza Barberini.

Het gedeelte van de Via Sistina dat het dichtst bij het Piazza Barberini ligt hoort bij de rione Colonna, terwijl de andere kant in de wijk Campo Marzio ligt.

De straat is genoemd naar Paus Sixtus V, die tegen het einde van de 16e eeuw de opdracht tot de construktie ervan gegeven had. In die tijd was de straat een stuk langer (de bedoeling was een verbinding te creëren tussen de Pincio heuvel en de Santa Maria Maggiore Basiliek) en heette nog Via Felice, naar de echte naam van de Paus (Felice Peretti).

De architekt die de opdracht gekregen had de straat aan te leggen was Domenico Fontana.

Het was pas in de 18e eeuw dat de Via Felice in kortere gedeelten opgesplitst werd. Het gedeelte tussen de Santa Maria Maggiore en de Via Nazionale heet Via Agostino de Pretis, het middelste deel (tot Piazza Barberini) heet nu Via delle Quattro Fontane en het laatste stuk, waar alle echt luxueuze hotels zich bevinden, is de Via Sistina.

Bezienswaardigheden Via Sistina

  • Palazzetto Stroganoff
  • Palazzo Perucchi
  • Palazzo Dotti
  • Het Palazzetto Zucchari bevindt zich op het punt de Via Sistina en Via Gregoriana elkaar ontmoeten (Via Gregoriana, 28). Het is in 1592 ontworpen door Federico Zucchari en het portaal en de twee ramen worden versierd met groteske monsters, wat het de bijnaam Casa dei Mostri “Huis van de Monsters” opgeleverd heeft. De Biblioteca Hertziana is in he gebouw gehuisvestigd.

Openbaar Vervoer

De Via Sistina bevindt zich tussen de metro-haltes Barberini en Spagna.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rome beroemde straten en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s